25 dödsskjutningar på fem månader – Rimfrost läggs snart ner
Om två veckor läggs polisens särskilda händelse, Operation Rimfrost, ner. Foto: Epoch Times-arkivbild


Syftet med Operation Rimfrost har varit att få ned antalets våldsbrott, men man har inte riktigt nått det målet. På fem månader har det skett 135 skjutningar och 105 sprängningar, rapporterar SVT Nyheter.

Den särskilda händelsen startades i november förra året efter att en 15-årig pojke sköts ihjäl i Malmö. Målet är att minska antalet skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer, reducera antalet personer i kriminella nätverk, öka beslagen av vapen och sprängämnen samt öka tryggheten hos allmänheten.

”Finns ingen 'quick-fix'”

Målet med att få ned antalet skjutningar och sprängningar har dock inte riktigt uppnåtts. Enligt tv-kanalen var det 142 skjutningar mellan juli och november förra året varav 12 personer dog. Under samma period inträffade 131 sprängningar.

Mellan december förra året och fram till den sista april i år var det 135 skjutningar varav 25 personer sköts ihjäl. Samma period var det 105 sprängningar.

Polisinsatschefen Daniel Larsson säger till SVT att det i Gottsunda i Uppsala ”är mer eller mindre en öppen drogscen” och att det där förekommer olika typer av våldsbrott. Den 15 juni läggs Operation Rimfrost och han är orolig att det nu kommer att bli svårt att få bukt med brottsligheten.

– Så som kriminaliteten är nu finns ingen ”quick-fix”. Det kommer ta tio års hårt arbete från hela samhället om vi ska få ordning på det här, säger han till tv-kanalen.

535 gripna under Rimfrost

Under den gångna veckan har polisen i region Mitt, där länen Västmanland, Uppsala och Gävleborg ingår, beslagtagit illegala vapen och en större mängd narkotika. Samtidigt frihetsberövades 14 personer.

– Flera större utredningar pågår parallellt just nu bland annat gällande grovt narkotika- och grovt penningtvättbrott. Vi har flera utredare som arbetar heltid med dessa ärenden, säger Catarina Bowall, kommenderingschef för operation Rimfrost Mitt, i ett pressmeddelande.

Under Operation Rimfrost har 535 personer frihetsberövats runt om i Sverige varav 246 har häktats. Samtidigt har 696 vapen och 155 kilo sprängmedel beslagtagits.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.