loading

Falun Gong-utövare håller upp banderoller med de kinesiska tecknen för ”sanning, godhet, tålamod” på Himmelska fridens torg i Peking. Strax efter att bilden togs greps de. Foto: minghui.org
Falun Gong-utövare håller upp banderoller med de kinesiska tecknen för ”sanning, godhet, tålamod” på Himmelska fridens torg i Peking. Strax efter att bilden togs greps de. Foto: minghui.org
Utrikes

22 år sedan förföljelsen av Falun Gong inleddes

Eva Fu och Frank Fang

Kinesiska kommunistpartiet (KKP) firade nyligen sitt 100-årsjubileum. Men nu i juli uppmärksammas en annan årsdag, nämligen 22-årsdagen av KKP:s förföljelse av den andliga rörelsen Falun Gong. Den 20 juli 1999 startade officiellt denna enorma kampanj, som ofta legat i internationell medieskugga.

Det kan vara svårt att förstå varför Kinas regim förföljer miljontals medborgare och utsätter dem för långa fängelsestraff, tvångsarbete, tortyr och till och med dödar dem för att sälja deras organ. Det kan därför vara bra att teckna en bild av Falun Gong och hur KKP inledde och fortfarande genomför den här förföljelsen.

Falun Gong, som även kallas Falun Dafa, är en traditionell kinesisk andlig metod, som innefattar meditation, rörelseövningar och en lära baserad på tre grundprinciper som kan översättas till "sanning, godhet, tålamod". Den började spridas offentligt 1992 av grundaren Li Hongzhi i staden Changchun i nordöstra Kina. Metoden spreds snabbt över hela landet, och 1999 gjordes en officiell statlig bedömning att mellan 70 och 100 miljoner kineser utövade den.

Till en början var relationen till den kinesiska staten god, och både metoden och enskilda utövare erhöll olika utmärkelser i landet. Utövarna återfanns i alla samhällsgrupper, många var även medlemmar i kommunistpartiet. Men partiets högste ledare började oroa sig för Falun Gongs popularitet, och efter att man på olika sätt börjat störa och angripa utövare inleddes en total förföljelsekampanj 1999.

Det som ofta nämns som den utlösande faktorn är att 10 000 Falun Gong-utövare samlades kring ett kontor i Peking, nära KKP:s högkvarter, där man kan lämna in klagomål direkt till centralregeringen. Man protesterade mot att dussintals utövare hade gripits i staden Tianjin. De hade opponerat sig mot ett hårdnande klimat, där staten börjat förbjuda publicering av Falun Gong-böcker, tidningar hade skrivit smutskastande artiklar, och enskilda utövare hade trakasserats och misshandlats av polis.

Den fredliga demonstrationen den 25 april, som var den största i sitt slag sedan demokratiprotesterna 1989, slutade med att den dåvarande premiärministern Zhu Rongji träffade demonstranterna och meddelade att de gripna utövarna i Tianjin hade släppts. Samma kväll lämnade samtliga demonstranter platsen. Inga oroligheter rapporterades och vittnen har berättat om att demonstranterna till och med städade platsen efter sig. Ändå återgav KKP händelsen som att utövarna "belägrade" regimens högkvarter, Zhongnanhai.

Falun Gong-utövare mediterar tillsammans under en manifestation i Central Park i New York, den 10 maj 2014. Foto: Dye Bing

En kampanj som omfattar hela samhället

Vad var det då som låg bakom KKP:s vändning, och den massiva kampanj som följde? En trolig faktor är att Falun Gong var så populärt. Det fanns fler utövare än det fanns medlemmar i kommunistpartiet i Kina. Falun Gongs lära, som har samma rötter som buddhismen, stod också i total kontrast till KKP:s ateistiska marxism.

Partiets högste ledare, Jiang Zemin, drev till stor del personligen igenom förföljelsen. Direkt efter händelsen den 25 april skrev han i ett internt partimeddelande bland annat: "Kan det vara så att den marxism, materialism och ateism som vi kommunister förkroppsligar inte kan besegra det som Falun Gong lär ut? Det vore ett enormt skämt om det var sant." Jiangs plan 1999 var att krossa Falun Gong på tre månader. Ordern som gick ut till partitjänstemän löd "förstör dem fysiskt, ruinera dem ekonomiskt och förstör deras rykte", enligt en överste inom militären som själv var närvarande på mötet.

Ett tecken på hur allvarligt KKP tog uppgiften är den hemliga, utomrättsliga polisorganisation som grundades speciellt för att förfölja Falun Gong, kallad 610-byrån efter det datum den skapades – den 10 juni 1999. Den har omfattande befogenheter och styr alla Kinas samhällsfunktioner i förföljelsen av metoden och dess utövare. Organisationen Freedom House rapporterade 2017 att 610-byrån hade en årsbudget på motsvarande nästan en miljard svenska kronor.

Förföljelsekampanjen mobiliserades på alla nivåer i samhället. En massiv våg av propaganda sköljde över alla medier och till och med skolundervisningen. Böcker brändes och Falun Gong-utövare sparkades från sina jobb eller relegerades från universitet och skolor, ända ner på grundskolenivå. En gymnasieelev som inte ville delta i en skolparad vars syfte var att smutskasta Falun Gong dömdes till fem års fängelse, trots att han inte ens var straffmyndig.

KKP styr helt det kinesiska rättsväsendet även i vanliga fall, så där kunde Falun Gong-utövare inte räkna med någon rättvisa. Rättegångar var en ren formalitet, och försvarsadvokater hindrades, hotades, greps eller misshandlades när de försökte föra utövares talan. Advokaten Wu Shaoping, som nu bor i USA, har berättat hur han stoppades mitt i sin plädering och fördes ut ur rättssalen av polis när han hävdade att hans klient hade gripits lagvidrigt. Klienten dömdes senare till nio års fängelse.

Propaganda och censur

Det gick dock trögt att vända den offentliga opinionen mot Falun Gong, så 2001 trappade KKP upp förföljelsen genom att iscensätta en incident på Himmelska fridens torg, där fem personer som påstods vara Falun Gong-utövare satte eld på sig själva. Händelsen har senare avslöjats som en bluff, men vid den tiden fick den stort genomslag, och även internationella medier köpte KKP:s version. Historier om liknande händelser spreds för att väcka avsky mot Falun Gong-utövare, bland annat om en kvinna som skulle ha dödat sitt eget barn och tagit sitt liv. En undersökning visade senare att den här personen inte ens fanns på riktigt.

Parallellt har myndigheterna, precis som i fallet med exempelvis massakern på Himmelska fridens torg, censurerat all information om Falun Gong på internet. Det enda som får synas är statens smutskastande propaganda. Den så kallade "stora brandväggen" som styr hela Kinas internet gör det också möjligt att ta bort inlägg i sociala medier och att spåra och gripa kineser som använder ord relaterade till Falun Gong på nätet. 

Slavarbete, tortyr, hjärntvätt och organstöld

Sedan 1999 har miljontals Falun Gong-utövare gripits och satts i interneringsläger, fängelsen, arbetsläger och mentalsjukhus, enligt information från organisationen Falun Dafa Information Center. Ofta har Falun Gong-utövare behandlats särskilt grymt i dessa redan väldigt hårda miljöer, eftersom man haft som mål att få dem att ge upp sin tro på Falun Gong, och det även funnits incitament i form av förmåner för både personal och andra interner om man lyckats "omvända" dem.

Det finns ett stort antal berättelser från Falun Gong-utövare om tortyr och hjärntvätt, och flera tusen fall av utövare som dött av den här sortens behandling har dokumenterats. Tortyrmetoder som tvångsmatning, elchocker, våldtäkter och brutal misshandel är vanliga. Utövare har bundits eller hängts upp i extremt smärtsamma ställningar, hållits i små burar med vatten upp till bröstkorgen, utsatts för extrema temperaturer och förvägrats sömn under långa perioder. Somliga har injicerats med okända kemikalier som skadat nervsystemet. Dessutom har man utsatt dem för olika hjärntvättstekniker och annan form av psykologisk stress eller tortyr för att få dem att skriva under papper att de fördömer Falun Gong, och ange andra Falun Gong-utövare.

Falun Gong-utövare har även använts i stor omfattning för slavarbete, där man tvingats arbeta ibland upp till 19 timmar om dygnet för att tillverka billiga konsumtionsvaror. Vissa av dessa har gått på export, och under pandemin har det vittnats om att man bland annat tvingats tillverka ansiktsmasker.

En av de på senare tid mer uppmärksammade sidorna av förföljelsen är det okända antal Falun Gong-utövare som dödats av regimen för sina organs skull, vilka till stor del försett Kinas stora transplantationsindustri. Flera omfattande rapporter har skrivits om detta genom åren, och en oberoende folktribunal i London konstaterade 2019 att den kinesiska regimen har tagit organ från samvetsfångar "i betydande skala", och att Falun Gong-utövare varit huvudkällan. Man fann inga bevis på att dessa brott har upphört. På senare år har regeringar och parlament i många länder också börjat agera mot Kina i den här frågan.

Trakasserier och fredligt motstånd

Förföljelsen har även i stor utsträckning drabbat familjemedlemmar som inte själva utövar Falun Gong. Inte minst har detta skett genom den ekonomiska förföljelsen. Poliser och myndighetsföreträdare har stulit utövares pengar och egendom, och utpressat familjemedlemmar på olika vis, bland annat för att släppa gripna utövare fria. Man trakasserar rutinmässigt föräldrar, partners och barn, så att den som utövar Falun Gong ska veta att det går ut över dennes närstående. Det här har man inte minst tillämpat mot Falun Gong-utövare utanför Kina som har släkt kvar i Kina. 

Fastän förföljelsen på senare år på vissa sätt tycks ha mattats av eller bytt skepnad, är den här typen av trakasserier ständigt närvarande. 2020 genomdrevs en "nollkampanj" där regimen försöker få ner antalet Falun Gong-utövare i Kina till noll. Kampanjen innefattar bland annat ett angiverisystem, där medborgare får betalt om de anger Falun Gong-utövare till polisen.

Trots det repressiva klimatet i Kina har Falun Gong-utövare hela tiden fortsatt att fredligt väcka opinion och uppmärksamhet kring sin situation. Det är förenat med stora personliga risker. Ett av de mer uppmärksammade projekten kallas Tuidang, där man uppmanar kineser att ta avstånd från kommunistpartiet och dess brott. Även olika försök att ställa partiets förre ledare Jiang Zemin till svars rättsligt görs. 

Det har trots riskerna även funnits många exempel på vanliga kineser som visat sitt stöd för Falun Gong, bland annat genom att skriva på listor med krav på att fängslade Falun Gong-utövare ska släppas fria. 

Källor: Falun Dafa Information Center, vittnen, FN.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading

Falun Gong-utövare håller upp banderoller med de kinesiska tecknen för ”sanning, godhet, tålamod” på Himmelska fridens torg i Peking. Strax efter att bilden togs greps de. Foto: minghui.org
Falun Gong-utövare håller upp banderoller med de kinesiska tecknen för ”sanning, godhet, tålamod” på Himmelska fridens torg i Peking. Strax efter att bilden togs greps de. Foto: minghui.org
Utrikes

22 år sedan förföljelsen av Falun Gong inleddes

Eva Fu och Frank Fang

Kinesiska kommunistpartiet (KKP) firade nyligen sitt 100-årsjubileum. Men nu i juli uppmärksammas en annan årsdag, nämligen 22-årsdagen av KKP:s förföljelse av den andliga rörelsen Falun Gong. Den 20 juli 1999 startade officiellt denna enorma kampanj, som ofta legat i internationell medieskugga.

Det kan vara svårt att förstå varför Kinas regim förföljer miljontals medborgare och utsätter dem för långa fängelsestraff, tvångsarbete, tortyr och till och med dödar dem för att sälja deras organ. Det kan därför vara bra att teckna en bild av Falun Gong och hur KKP inledde och fortfarande genomför den här förföljelsen.

Falun Gong, som även kallas Falun Dafa, är en traditionell kinesisk andlig metod, som innefattar meditation, rörelseövningar och en lära baserad på tre grundprinciper som kan översättas till "sanning, godhet, tålamod". Den började spridas offentligt 1992 av grundaren Li Hongzhi i staden Changchun i nordöstra Kina. Metoden spreds snabbt över hela landet, och 1999 gjordes en officiell statlig bedömning att mellan 70 och 100 miljoner kineser utövade den.

Till en början var relationen till den kinesiska staten god, och både metoden och enskilda utövare erhöll olika utmärkelser i landet. Utövarna återfanns i alla samhällsgrupper, många var även medlemmar i kommunistpartiet. Men partiets högste ledare började oroa sig för Falun Gongs popularitet, och efter att man på olika sätt börjat störa och angripa utövare inleddes en total förföljelsekampanj 1999.

Det som ofta nämns som den utlösande faktorn är att 10 000 Falun Gong-utövare samlades kring ett kontor i Peking, nära KKP:s högkvarter, där man kan lämna in klagomål direkt till centralregeringen. Man protesterade mot att dussintals utövare hade gripits i staden Tianjin. De hade opponerat sig mot ett hårdnande klimat, där staten börjat förbjuda publicering av Falun Gong-böcker, tidningar hade skrivit smutskastande artiklar, och enskilda utövare hade trakasserats och misshandlats av polis.

Den fredliga demonstrationen den 25 april, som var den största i sitt slag sedan demokratiprotesterna 1989, slutade med att den dåvarande premiärministern Zhu Rongji träffade demonstranterna och meddelade att de gripna utövarna i Tianjin hade släppts. Samma kväll lämnade samtliga demonstranter platsen. Inga oroligheter rapporterades och vittnen har berättat om att demonstranterna till och med städade platsen efter sig. Ändå återgav KKP händelsen som att utövarna "belägrade" regimens högkvarter, Zhongnanhai.

Falun Gong-utövare mediterar tillsammans under en manifestation i Central Park i New York, den 10 maj 2014. Foto: Dye Bing

En kampanj som omfattar hela samhället

Vad var det då som låg bakom KKP:s vändning, och den massiva kampanj som följde? En trolig faktor är att Falun Gong var så populärt. Det fanns fler utövare än det fanns medlemmar i kommunistpartiet i Kina. Falun Gongs lära, som har samma rötter som buddhismen, stod också i total kontrast till KKP:s ateistiska marxism.

Partiets högste ledare, Jiang Zemin, drev till stor del personligen igenom förföljelsen. Direkt efter händelsen den 25 april skrev han i ett internt partimeddelande bland annat: "Kan det vara så att den marxism, materialism och ateism som vi kommunister förkroppsligar inte kan besegra det som Falun Gong lär ut? Det vore ett enormt skämt om det var sant." Jiangs plan 1999 var att krossa Falun Gong på tre månader. Ordern som gick ut till partitjänstemän löd "förstör dem fysiskt, ruinera dem ekonomiskt och förstör deras rykte", enligt en överste inom militären som själv var närvarande på mötet.

Ett tecken på hur allvarligt KKP tog uppgiften är den hemliga, utomrättsliga polisorganisation som grundades speciellt för att förfölja Falun Gong, kallad 610-byrån efter det datum den skapades – den 10 juni 1999. Den har omfattande befogenheter och styr alla Kinas samhällsfunktioner i förföljelsen av metoden och dess utövare. Organisationen Freedom House rapporterade 2017 att 610-byrån hade en årsbudget på motsvarande nästan en miljard svenska kronor.

Förföljelsekampanjen mobiliserades på alla nivåer i samhället. En massiv våg av propaganda sköljde över alla medier och till och med skolundervisningen. Böcker brändes och Falun Gong-utövare sparkades från sina jobb eller relegerades från universitet och skolor, ända ner på grundskolenivå. En gymnasieelev som inte ville delta i en skolparad vars syfte var att smutskasta Falun Gong dömdes till fem års fängelse, trots att han inte ens var straffmyndig.

KKP styr helt det kinesiska rättsväsendet även i vanliga fall, så där kunde Falun Gong-utövare inte räkna med någon rättvisa. Rättegångar var en ren formalitet, och försvarsadvokater hindrades, hotades, greps eller misshandlades när de försökte föra utövares talan. Advokaten Wu Shaoping, som nu bor i USA, har berättat hur han stoppades mitt i sin plädering och fördes ut ur rättssalen av polis när han hävdade att hans klient hade gripits lagvidrigt. Klienten dömdes senare till nio års fängelse.

Propaganda och censur

Det gick dock trögt att vända den offentliga opinionen mot Falun Gong, så 2001 trappade KKP upp förföljelsen genom att iscensätta en incident på Himmelska fridens torg, där fem personer som påstods vara Falun Gong-utövare satte eld på sig själva. Händelsen har senare avslöjats som en bluff, men vid den tiden fick den stort genomslag, och även internationella medier köpte KKP:s version. Historier om liknande händelser spreds för att väcka avsky mot Falun Gong-utövare, bland annat om en kvinna som skulle ha dödat sitt eget barn och tagit sitt liv. En undersökning visade senare att den här personen inte ens fanns på riktigt.

Parallellt har myndigheterna, precis som i fallet med exempelvis massakern på Himmelska fridens torg, censurerat all information om Falun Gong på internet. Det enda som får synas är statens smutskastande propaganda. Den så kallade "stora brandväggen" som styr hela Kinas internet gör det också möjligt att ta bort inlägg i sociala medier och att spåra och gripa kineser som använder ord relaterade till Falun Gong på nätet. 

Slavarbete, tortyr, hjärntvätt och organstöld

Sedan 1999 har miljontals Falun Gong-utövare gripits och satts i interneringsläger, fängelsen, arbetsläger och mentalsjukhus, enligt information från organisationen Falun Dafa Information Center. Ofta har Falun Gong-utövare behandlats särskilt grymt i dessa redan väldigt hårda miljöer, eftersom man haft som mål att få dem att ge upp sin tro på Falun Gong, och det även funnits incitament i form av förmåner för både personal och andra interner om man lyckats "omvända" dem.

Det finns ett stort antal berättelser från Falun Gong-utövare om tortyr och hjärntvätt, och flera tusen fall av utövare som dött av den här sortens behandling har dokumenterats. Tortyrmetoder som tvångsmatning, elchocker, våldtäkter och brutal misshandel är vanliga. Utövare har bundits eller hängts upp i extremt smärtsamma ställningar, hållits i små burar med vatten upp till bröstkorgen, utsatts för extrema temperaturer och förvägrats sömn under långa perioder. Somliga har injicerats med okända kemikalier som skadat nervsystemet. Dessutom har man utsatt dem för olika hjärntvättstekniker och annan form av psykologisk stress eller tortyr för att få dem att skriva under papper att de fördömer Falun Gong, och ange andra Falun Gong-utövare.

Falun Gong-utövare har även använts i stor omfattning för slavarbete, där man tvingats arbeta ibland upp till 19 timmar om dygnet för att tillverka billiga konsumtionsvaror. Vissa av dessa har gått på export, och under pandemin har det vittnats om att man bland annat tvingats tillverka ansiktsmasker.

En av de på senare tid mer uppmärksammade sidorna av förföljelsen är det okända antal Falun Gong-utövare som dödats av regimen för sina organs skull, vilka till stor del försett Kinas stora transplantationsindustri. Flera omfattande rapporter har skrivits om detta genom åren, och en oberoende folktribunal i London konstaterade 2019 att den kinesiska regimen har tagit organ från samvetsfångar "i betydande skala", och att Falun Gong-utövare varit huvudkällan. Man fann inga bevis på att dessa brott har upphört. På senare år har regeringar och parlament i många länder också börjat agera mot Kina i den här frågan.

Trakasserier och fredligt motstånd

Förföljelsen har även i stor utsträckning drabbat familjemedlemmar som inte själva utövar Falun Gong. Inte minst har detta skett genom den ekonomiska förföljelsen. Poliser och myndighetsföreträdare har stulit utövares pengar och egendom, och utpressat familjemedlemmar på olika vis, bland annat för att släppa gripna utövare fria. Man trakasserar rutinmässigt föräldrar, partners och barn, så att den som utövar Falun Gong ska veta att det går ut över dennes närstående. Det här har man inte minst tillämpat mot Falun Gong-utövare utanför Kina som har släkt kvar i Kina. 

Fastän förföljelsen på senare år på vissa sätt tycks ha mattats av eller bytt skepnad, är den här typen av trakasserier ständigt närvarande. 2020 genomdrevs en "nollkampanj" där regimen försöker få ner antalet Falun Gong-utövare i Kina till noll. Kampanjen innefattar bland annat ett angiverisystem, där medborgare får betalt om de anger Falun Gong-utövare till polisen.

Trots det repressiva klimatet i Kina har Falun Gong-utövare hela tiden fortsatt att fredligt väcka opinion och uppmärksamhet kring sin situation. Det är förenat med stora personliga risker. Ett av de mer uppmärksammade projekten kallas Tuidang, där man uppmanar kineser att ta avstånd från kommunistpartiet och dess brott. Även olika försök att ställa partiets förre ledare Jiang Zemin till svars rättsligt görs. 

Det har trots riskerna även funnits många exempel på vanliga kineser som visat sitt stöd för Falun Gong, bland annat genom att skriva på listor med krav på att fängslade Falun Gong-utövare ska släppas fria. 

Källor: Falun Dafa Information Center, vittnen, FN.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024