loading
Hälsa

10 matvaror du aldrig ska förvara i kylskåp

Epoch Times

Olika livsmedel trivs olika bra i olika temperaturer. Kanske lägger man för säkerhets skull det mesta i kylen, för hållbarheten. Men vet man mer om var livsmedlen mår bäst så får man inte bara bättre hållbarhet, smak och näring, utan sparar också plats i kylen.

1. Bröd

Brödet blir gammalt mycket snabbare, så lägg inte brödet i kylen. Däremot går det bra att frysa in det.

Undvik att förvara bröd i kylen eftersom ditt mjuka bröd snabbt kommer bli smuligt och torrt.

2. Basilika

Förvara inte basilikan i kylskåp. Den kan ställas på köksbänken i sin kruka eller skär av stjälkarna och ställ i ett glas vatten.

3. Kaffe

Förvara aldrig kaffe i kylskåpet eftersom det absorberar alla sorters smaker och även bryter ner kaffebönorna. Det bör i stället förvaras i en lufttät behållare.

4. Vitlök 

Man ska aldrig förvara vitlök i kylskåp eftersom de kommer att börja gro och smaka riktigt beskt.

5. Honung

När man en gång har haft honungen i kylskåpet kommer den att kristalliseras och hårdna. Honungen håller sig bra i rumstemperatur.

Förvara gärna honung vid rumstemperatur på köksbänken eller i köksskåpet. Undvik kylskåp eller fuktig källare då honungen är hygroskopisk och absorberar lätt fukt och dofter.

6. Paprika

Paprika bör förvaras svalt, men undvik att placera den för kallt. Efter två veckor i ett kylskåp vid 5 grader kan paprikan skadas av kylan, särskilt om den är grön. För bästa resultat förvara paprikan i en påse i kylskåpet vid en temperatur mellan 7 och 12 grader.

7. Melon

Om melonen inte är uppskuren, förvara den inte i kylskåpet. Att förvara melon i kylskåpet hämmar mognaden av melonen. Om det är en omogen melon lägg den i en brun papperspåse och låt den ligga på köksbänken tills den blir mogen. När man har skurit i den kan den läggas i kylskåpet.

Om melonen inte är uppskuren, förvara den inte i kylskåpet.

8. Lök 

Lök ska förvaras torrt, svalt och mörkt. Den bör aldrig ligga i plastpåse och inte heller i ett fuktigt kylskåp. Låt den stå framme på bänken eller på en plats där lampan är släckt. Är löken delad ska den dock förvaras i kyl.
 
9. Tomater

Undvik att förvara tomater i kylskåp eftersom de riskerar att förlora sin smak och mognad. Placera istället tomaterna i en skål eller på ett bord med tillräckligt med luft emellan, då de inte trivs i för tät förvaring.

Undvik att förvara tomater i kylskåp eftersom de riskerar att förlora sin smak och mognad.

10. Olivolja

Olivolja borde inte heller förvaras i kylskåp eftersom den rika smaken av oljan kommer att minska.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Hälsa

10 matvaror du aldrig ska förvara i kylskåp

Epoch Times

Olika livsmedel trivs olika bra i olika temperaturer. Kanske lägger man för säkerhets skull det mesta i kylen, för hållbarheten. Men vet man mer om var livsmedlen mår bäst så får man inte bara bättre hållbarhet, smak och näring, utan sparar också plats i kylen.

1. Bröd

Brödet blir gammalt mycket snabbare, så lägg inte brödet i kylen. Däremot går det bra att frysa in det.

Undvik att förvara bröd i kylen eftersom ditt mjuka bröd snabbt kommer bli smuligt och torrt.

2. Basilika

Förvara inte basilikan i kylskåp. Den kan ställas på köksbänken i sin kruka eller skär av stjälkarna och ställ i ett glas vatten.

3. Kaffe

Förvara aldrig kaffe i kylskåpet eftersom det absorberar alla sorters smaker och även bryter ner kaffebönorna. Det bör i stället förvaras i en lufttät behållare.

4. Vitlök 

Man ska aldrig förvara vitlök i kylskåp eftersom de kommer att börja gro och smaka riktigt beskt.

5. Honung

När man en gång har haft honungen i kylskåpet kommer den att kristalliseras och hårdna. Honungen håller sig bra i rumstemperatur.

Förvara gärna honung vid rumstemperatur på köksbänken eller i köksskåpet. Undvik kylskåp eller fuktig källare då honungen är hygroskopisk och absorberar lätt fukt och dofter.

6. Paprika

Paprika bör förvaras svalt, men undvik att placera den för kallt. Efter två veckor i ett kylskåp vid 5 grader kan paprikan skadas av kylan, särskilt om den är grön. För bästa resultat förvara paprikan i en påse i kylskåpet vid en temperatur mellan 7 och 12 grader.

7. Melon

Om melonen inte är uppskuren, förvara den inte i kylskåpet. Att förvara melon i kylskåpet hämmar mognaden av melonen. Om det är en omogen melon lägg den i en brun papperspåse och låt den ligga på köksbänken tills den blir mogen. När man har skurit i den kan den läggas i kylskåpet.

Om melonen inte är uppskuren, förvara den inte i kylskåpet.

8. Lök 

Lök ska förvaras torrt, svalt och mörkt. Den bör aldrig ligga i plastpåse och inte heller i ett fuktigt kylskåp. Låt den stå framme på bänken eller på en plats där lampan är släckt. Är löken delad ska den dock förvaras i kyl.
 
9. Tomater

Undvik att förvara tomater i kylskåp eftersom de riskerar att förlora sin smak och mognad. Placera istället tomaterna i en skål eller på ett bord med tillräckligt med luft emellan, då de inte trivs i för tät förvaring.

Undvik att förvara tomater i kylskåp eftersom de riskerar att förlora sin smak och mognad.

10. Olivolja

Olivolja borde inte heller förvaras i kylskåp eftersom den rika smaken av oljan kommer att minska.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024