loadingDet finns goda skäl till att äta smör.
Det finns goda skäl till att äta smör.
Hälsa

10 goda skäl till att äta smör

Margie King

Smör har haft dåligt rykte sedan förra århundradets början då man började använda mer margarin, vilket vi nu vet innehåller ohälsosamma transfetter. På senare tid har olivolja och rapsolja blivit mer populärt än smör. Men det finns skäl till att det gamla hederliga smöret bör ha en självklar plats på matbordet.

En studie från Lunds universitet har visat att smör ger en betydligt lägre höjning av fetter i blodet efter en måltid jämfört med olivolja, linfröolja eller en typ av rapsolja. Höga blodfetter ökar i regel kolesterolnivåerna i blodet vilket enligt den misskrediterade "lipidhypotesen" höjer risken för åderförkalkning och hjärtinfarkt.

Varför höjer inte smör blodfettsnivåerna?

Forskare visade att 20 procent av fettet i smör består av korta och medellånga fettsyror. Dessa används av kroppen direkt som energi och stannar inte kvar länge nog för att påverka blodfettsnivåerna särskilt mycket.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingDet finns goda skäl till att äta smör.
Det finns goda skäl till att äta smör.
Hälsa

10 goda skäl till att äta smör

Margie King

Smör har haft dåligt rykte sedan förra århundradets början då man började använda mer margarin, vilket vi nu vet innehåller ohälsosamma transfetter. På senare tid har olivolja och rapsolja blivit mer populärt än smör. Men det finns skäl till att det gamla hederliga smöret bör ha en självklar plats på matbordet.

En studie från Lunds universitet har visat att smör ger en betydligt lägre höjning av fetter i blodet efter en måltid jämfört med olivolja, linfröolja eller en typ av rapsolja. Höga blodfetter ökar i regel kolesterolnivåerna i blodet vilket enligt den misskrediterade "lipidhypotesen" höjer risken för åderförkalkning och hjärtinfarkt.

Varför höjer inte smör blodfettsnivåerna?

Forskare visade att 20 procent av fettet i smör består av korta och medellånga fettsyror. Dessa används av kroppen direkt som energi och stannar inte kvar länge nog för att påverka blodfettsnivåerna särskilt mycket.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024