Åska är ett av naturens många sätt att visa prov på sina enorma krafter och hur liten och maktlös människan faktiskt är. Under sommaren är det högsäsong för åskväder och många känner en viss oro när de mörka åskmolnen tornar upp sig vid horisonten.
I Sverige åskar det i genomsnitt 5–20 dagar om året enligt SMHI:s statistik. Mest åskar det på västkusten och minst i de nordvästra fjällen. SMHI:s blixtlokaliseringssystem registrerar i genomsnitt omkring 150 000 urladdningar till mark i Sverige varje år.
Sommaråskväder kommer oftast under eftermiddagen och varar i regel någon timme. Enligt Vattenfall är risken att ett hus ska träffas av blixten ändå ganska liten. Den vanligaste orsaken till att elektriska apparater och telefoner skadas är överspänningar i ledningar för el, telefon, kabelteve eller yttre antenner. När blixten slår ned i eller i närheten av en ledning bildas hög spänning som kan ledas vidare långa sträckor i ledningsnätet.
– Om elektroniska apparater är inkopplade på nätet under ett åskoväder riskerar dessa att skadas och apparater som har både el- och teleanslutningar är extra känsliga. Allra bäst är att dra ur sladdar till känslig elutrustning, tv, telefon, datorer och modem i god tid. Att slå ifrån en strömbrytare gör ingen nytta, säger Leif Landgren, samordnare på Vattenfall Eldistributions driftcentral, i ett pressmeddelande.
Vad man bör tänka på
Blixtnedslag är farliga och kan orsaka både personskador och bränder förutom att elektroniska apparater kan gå sönder. För att skydda sig själv och sina teknikprylar har Vattenfall några tips på vad man kan göra.
Undvik att bada, duscha eller spola vatten i kranarna – vattenledningar kan leda ström.
Prata inte i telefon som är ansluten till fasta telenätet och undvik att sitta nära tv-apparaten. Stanna inomhus och om huset inte har åskskydd bör man undvika elektriska apparater, el- och rörledningar när åskan är mycket nära.
Överraskas man av ett åskväder utomhus ska man undvika öppna områden, sjöar och vattendrag. Sök inte skydd under höga träd eller i närheten av flaggstänger och andra höga stolpar.
Det bästa är att söka skydd i en bil eller byggnad. Om det inte finns något skydd i närheten ska man huka sig och hålla ihop fötterna så mycket som möjligt för att undvika stegspänning som inträffar när blixten slår ner i marken och leder strömmen vidare.
Håll inte i metalliska eller ledande föremål som till exempel golfklubbor, metspön och paraplyer.
För att skydda sina elektriska apparater ska man dra ur kontakter till tv, stereo, telefon, antennkablar samt kablarna till datorn i god tid innan åskan är nära. Det räcker inte att slå av strömbrytaren.