Är du med och räknar fåglar?

Att mata fåglar handlar mer om den personliga naturupplevelsen än om att hjälpa fåglarna. Det är en speciell känsla när ett djur tar kontakt. Foto: Mats Karström.


En av årets stora aktiviteter för fågelräkning närmar sig. Alla resultat rapporteras in och sammanställs, men den största vinsten är den enskilda individens naturupplevelse.

Den sista helgen i januari arrangerar Birdlife Sverige sin årliga räkning av vinterfåglar. Projektet heter Vinterfåglar inpå knuten, och arbetet utförs främst av privatpersoner som rapporterar hur många fåglar de ser av varje art vid ett tillfälle. De senaste åren har föreningen fått in runt 20 000 rapporter från bland annat privatpersoner, skolklasser och föreningar.

Epoch Times har pratat med fågelskådaren och gymnasieläraren Mats Karström. Karström har under många år arrangerat fågelskådningar och tar även med sina gymnasieklasser ut i naturen för att räkna fåglar på platser för fågelmatning. Beståndet av olika fågelarter förändras över tid, men han är noggrann med att förklara att fågelräkning kanske främst är till nytta för en själv.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!