Krönika: Är lagarna så himla dåliga eller är felet ett annat?

Baksidan: Mellan raderna

Tre experter, bland annat Nils Funcke, har i Epoch Times förklarat varför offentliganställda som mobbas av chefer har så små chanser att få upprättelse eller ens behålla jobbet. Men är klen lagstiftning den enda förklaringen? Foto: Janerik Henriksson/TT


Efter Epoch Times-reportaget om den mobbade överläkaren i Västra Götaland har experter i arbetsmiljö-, offentlig- och arbetsrätt intervjuats. De är alla ganska eniga om att lagskyddet för offentliganställda inte är tillräckligt. Är det alldeles sant och kan skyddet förbättras även utan nya eller omskrivna lagar?

Milla Jonsson, expert i arbetsrätt, konstaterar i Epoch Times nr 44 att mobbande chefer är vanligast i sjukvården och att kvinnor är hårdast drabbade, plus att trakasserierna varje gång syftar till sjukskrivning, egen uppsägning och, om detta inte lyckas, uppsägning eller avsked. Skillnaden för mobboffret handlar mest om kronor och ören.

Kanske för första gången framförs i en svensk tidning, med utgångspunkt från Lars Persson, socialarbetaren i Krokom som mobbades fram till självmord av två chefer, att mörkertalet också är stort. Hur många som varje år tar livet av sig på grund av mobbning på jobbet är frågan som dallrar kvar i luften.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!