Zikabesprutning dödar miljontals bin i USA

I South Carolina, USA har miljontals bin dött sedan man besprutat mot zikavirus. (Foto: Pixabay)


Flygbesprutning med insektsmedel för att bekämpa spridningen av zikaviruset i delstaten South Carolina har lett till att miljontals bin har dött, rapporterar lokala medier.

Den 26 augusti bestämdes att delar av Dorchester County skulle besprutas med insektsmedlet naled, sedan fyra fall av zikavirus rapporterats av hälso- och miljövårdsmyndigheter två dagar tidigare.

Bekämpningsmedel stör humlorna när de letar mat

Besprutningen med insektsmedlet, som har samma dödliga effekt på bin, började den 28 augusti. En av de  drabbade var biodlaren Juanita Stanley, som förlorade 46 bikupor och över två miljoner bin.

– Hela min utrustning är förgiftad, min honung är förgiftad och mina kupor är förgiftade. Jag måste börja om från början och skaffa nya bin för att kunna ge mina kunder det de vill ha, berättade hon för Live 5 News.

Juanita Stanley är registrerad biodlare, men säger att hon inte fick någon förvarning om den planerade besprutningen, vilket förnekas av myndigheterna. De säger att en underrättelse gick ut den 26 augusti med en påminnelse i media och sociala medier dagen efter.

Dorchester Countys ledning är medveten om att några biodlare i området som besprutades på söndagen, förlorade sina bikupor och beklagar detta.

Rapsmedel slår ut bin för år framåt

Bin är viktiga för pollinering och produktion av livsmedel, och redan innan besprutningen har antalet bin minskat kraftigt. Forskare har varnat för att den här trenden ger en allvarlig påverkan på resten av ekosystemet.