Vintertid är normaltid
Mannen från Minsk kollar var han har lilla visaren, för i natt ska den dras ett varv tillbaka och det blir inte lätt i mörkret. När han sedan tänker på vintertid jublar han inte precis.


Tiden den går… och visst går den snabbare. Man hinner ju inte med det man ska under dagen. På natten mellan lördag och söndag får vi i alla fall en viss tidsmässig kompensation när vi ställer tillbaka klockan en timma. Vips har vi normaltid. Normaltid?

Vad är normaltid? Förr när tiden gick i sakta lunk, i järnvägens tidigaste barndom, då var klockan tolv alltid den tid när solen stod som högst på himlen. Vi hade alltså många lokala tider i Sveriges avlånga land. Men det gick ju inte att upprätthålla när järnvägsnätet byggdes ut och tågen skulle färdas från en punkt till en annan. Det var då man enades om svensk normaltid, en enda tid för hela Sveriges land.

Sömn och utevistelse bästa medicinen mot trötthet

Vi säger att på natten till söndag går vi över till vintertid, men vi går alltså tillbaka till normaltid. Så var det utrett. Apropå vintertid och sommartid så startade den tidsförskjutningen 1980 och då var perioden april till och med september. Det var först 1996 som sommartiden förlängdes med en månad på vardera sidan om sommaren, alltså mars – oktober.

Men svenska folket har faktiskt provat på sommartid en gång tidigare och det var 1916. Då började sommartiden den 15 maj och slutade den 30 september.

Bli nu inte stressade av allt prat om tid. Men det finns faktiskt de som håller reda på timmar, minuter och sekunder, på hundradelssekunden. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut sköter om den detaljen. Här hittar du den svenska tidens hemvist, alltså Svenska rikets mätplats för tid och frekvens. Det är de som ser till att Fröken Ur håller tiden.

Där kan du lugna ner ditt hjärta och klicka för att kontrollera om du har rätt tid på klockan. Du kan till och med ställa in datorns klocka så att den går på sekunden rätt, i alla fall just då. Ja, tänk vad vi styrs av tiden. Vi vet i alla fall en sak, det gäller att ta den tillvara.

Fler motioner om sommartid året om