loading
Bagarna Hedvig och Matilda Carlborg knep specialpriset "Eklund Stockholm New York" i Arkitektur- och Designcentrums årliga pepparkakstävling. (Foto: Matti Östling)
Bagarna Hedvig och Matilda Carlborg knep specialpriset "Eklund Stockholm New York" i Arkitektur- och Designcentrums årliga pepparkakstävling. (Foto: Matti Östling)
Livsstil

Vinnarna av årets pepparkakshus korade

Andrea Elvhage

Bidragen har varit kreativa och många, och nu är vinnarna av årets pepparkakshus korade. Såväl proffsbagare, arkitekter, förskoleklasser och hemmabagare har tävlat i olika kategorier. Temat för årets tävling är HEMligheter, som inspirerat kreatörerna att gestalta sina innersta hemligheter och hemliga boendeformer.

Bakom tävlingen står ArkDes, Arkitektur- och Designcentrum, som håller den för 27:e året i rad. Tävlingen är en av deras största publikmagneter på hela året, och med den vill de stimulera inre arkitektdrömmar och nya förmågor.

Så skyddar du dig under årets mest branddrabbade månader

– Samtidigt som man bakar tillsammans måste man fundera på hur huset ska se ut, hur det ska planeras för att vara hållbart och hur man ska designa inredningen. Det är ett sätt för fler att närma sig det som en arkitekt eller en stadsplanerare gör. Fast man gör det i en annan skala och på ett lekfullt sätt, säger Maria Östman, kommunikationsstrateg på ArkDes.

Bidragen bedömdes utifrån både färg och form, konstruktion, ätbarhet och hur väl skapelsen stämde med temat. Vinnare utsågs i tre kategorier: Arkitekter, formgivare och bagare, Upp till 12 år och Alla andra som bakar. Huvudstrukturen på husen ska vara av pepparkaksdeg, men eftersom många komponenter ska klaffa i byggandet får man även använda sig av andra ätbara material.

– En del som gjort små sjöar intill sina hus, har smält ner Vicks Blå-tabletter som fått stelna. Vissa detaljer är väldigt avancerade, men många har väldigt fiffiga lösningar, berättar Marie.

Förra året vann Louise Thornell som fick både juryns hedersomnämnande, och publikens pris. Hon är rutinerad pepparkakshusbagare och har bakat med sin bror sedan hon var liten. Några av hennes huvudtips är att ha tålamod och en klar vision om hur huset ska se ut innan man börjar, även om konstruktionens utformning kan behöva ändras under arbetets gång.

Örtexperten Alexandra De Paoli: Barr håller dig varm i vinter

Många har besökt ArkDes för att titta på bidragen. Man har haft runt 1 000 besökare varje dag de senaste veckorna, och det går att besöka utställningen till och med den 8 januari. Det är fri entré.

– Tävlingen är en utav våra pärlor. Oavsett ålder, generation eller yrke så är den en sådan glädjespridare, och bidrar till fin gemenskap. Man blir väldigt ödmjuk när man ser alla bakverk, avslutar Marie Östman.

Publikens framröstade favorit bakades av Evelina Asp. Juryn motiverade: "Oavsett hur din fasad ser ut har vi alla våra hemligheter. Vissa hemligheter delar vi med andra. Vem vet vad som gömmer sig mellan husen, bland tinnar och torn, bakom varje dörr? Stig in i staden och upptäck."

Publikens framröstade favorit bakades av Evelina Asp, vinnare i kategorin ”Alla andra som bakar”. Juryn skrev: ”Oavsett hur din fasad ser ut har vi alla våra hemligheter. Vissa hemligheter delar vi med andra. Vem vet vad som gömmer sig mellan husen, bland tinnar och torn, bakom varje dörr? Stig in i staden och upptäck.” (Foto: Matti Östling)

 

Det vinnande bidraget utsett av juryn, kategorin "Alla andra som bakar". Bagare: Jaqueline Broms. Juryns motivering: "Ett fulländat bygge i alla dess detaljer från skorsten till den perfekta färgen på gräddning. Innanför är det både hemligt och huslikt. Rivningsförbud."

Det vinnande bidraget utsett av juryn, kategorin ”Alla andra som bakar”. Bagare är Jaqueline Broms. Juryns motivering: ”Ett fulländat bygge i alla dess detaljer från skorsten till den perfekta färgen på gräddning. Innanför är det både hemligt och huslikt. Rivningsförbud.” (Foto: Matti Östling)

 

Det vinnande bidraget i kategorin "Upp till 12 år". Bagare: Inez och Cosswa Anckarsvärd. "Kraftfull och överraskande arkitektur vars uppfinningsrika bruk av ätbara standardmoduler frestar alla nyfikna att ta reda på mer." skrev juryn.

Det vinnande bidraget i kategorin ”Upp till 12 år”. Bagare: Inez och Cosswa Anckarsvärd. ”Kraftfull och överraskande arkitektur vars uppfinningsrika bruk av ätbara standardmoduler frestar alla nyfikna att ta reda på mer.” skrev juryn. (Foto: Matti Östling)

 

"En ultimat och elegant gestaltning av temat hemlighet. Den om söker ska finna – inte bara haute couture i gelatin på en välbakad galge utan något alldeles extra." skrev juryn om vinnaren i kategorin "Arkitekter, formgivare och bagare". Kreatörerna heter Astrid Elander och Tova Björkquist.

”En ultimat och elegant gestaltning av temat hemlighet. Den om söker ska finna – inte bara haute couture i gelatin på en välbakad galge utan något alldeles extra.” skrev juryn om vinnaren i kategorin ”Arkitekter, formgivare och bagare”. Kreatörer är Astrid Elander och Tova Björkquist. (Foto: Matti Östling)

 

Vinnaren av de bidrag som deltog i webbtävlingen, kategorin "Alla andra som bakar". Skaparna heter Iris, Daniel och Karin. "Den eleganta formen imponerar och – i hjärtat ryms inte bara förmak och kammare utan alla Dina hemligheter –även när Du ätit upp det" blev juryns motivering.

Det vinnande bidraget i webbtävlingen, kategorin ”Alla andra som bakar”. Skaparna av hjärthuset heter Iris, Daniel och Karin. ”Den eleganta formen imponerar och – i hjärtat ryms inte bara förmak och kammare utan alla Dina hemligheter – även när Du ätit upp det” blev juryns motivering. (Foto: Matti Östling)

 

4596_Juryns_blinkning__112_kopia

Ett av flera bidrag som fick omnämnandet ”Juryns blinkning”. Detta hus i kategorin Arkitekter, formgivare och bagare. Kreatör är Weine Holmberg på Bygdens bageri. Juryn skrev ”För ett hantverkskunnande av toppklass och ett hus som ger ordet skådebröd dess bokstavliga mening.” (Foto: Matti Östling)

 

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loading
Bagarna Hedvig och Matilda Carlborg knep specialpriset "Eklund Stockholm New York" i Arkitektur- och Designcentrums årliga pepparkakstävling. (Foto: Matti Östling)
Bagarna Hedvig och Matilda Carlborg knep specialpriset "Eklund Stockholm New York" i Arkitektur- och Designcentrums årliga pepparkakstävling. (Foto: Matti Östling)
Livsstil

Vinnarna av årets pepparkakshus korade

Andrea Elvhage

Bidragen har varit kreativa och många, och nu är vinnarna av årets pepparkakshus korade. Såväl proffsbagare, arkitekter, förskoleklasser och hemmabagare har tävlat i olika kategorier. Temat för årets tävling är HEMligheter, som inspirerat kreatörerna att gestalta sina innersta hemligheter och hemliga boendeformer.

Bakom tävlingen står ArkDes, Arkitektur- och Designcentrum, som håller den för 27:e året i rad. Tävlingen är en av deras största publikmagneter på hela året, och med den vill de stimulera inre arkitektdrömmar och nya förmågor.

Så skyddar du dig under årets mest branddrabbade månader

– Samtidigt som man bakar tillsammans måste man fundera på hur huset ska se ut, hur det ska planeras för att vara hållbart och hur man ska designa inredningen. Det är ett sätt för fler att närma sig det som en arkitekt eller en stadsplanerare gör. Fast man gör det i en annan skala och på ett lekfullt sätt, säger Maria Östman, kommunikationsstrateg på ArkDes.

Bidragen bedömdes utifrån både färg och form, konstruktion, ätbarhet och hur väl skapelsen stämde med temat. Vinnare utsågs i tre kategorier: Arkitekter, formgivare och bagare, Upp till 12 år och Alla andra som bakar. Huvudstrukturen på husen ska vara av pepparkaksdeg, men eftersom många komponenter ska klaffa i byggandet får man även använda sig av andra ätbara material.

– En del som gjort små sjöar intill sina hus, har smält ner Vicks Blå-tabletter som fått stelna. Vissa detaljer är väldigt avancerade, men många har väldigt fiffiga lösningar, berättar Marie.

Förra året vann Louise Thornell som fick både juryns hedersomnämnande, och publikens pris. Hon är rutinerad pepparkakshusbagare och har bakat med sin bror sedan hon var liten. Några av hennes huvudtips är att ha tålamod och en klar vision om hur huset ska se ut innan man börjar, även om konstruktionens utformning kan behöva ändras under arbetets gång.

Örtexperten Alexandra De Paoli: Barr håller dig varm i vinter

Många har besökt ArkDes för att titta på bidragen. Man har haft runt 1 000 besökare varje dag de senaste veckorna, och det går att besöka utställningen till och med den 8 januari. Det är fri entré.

– Tävlingen är en utav våra pärlor. Oavsett ålder, generation eller yrke så är den en sådan glädjespridare, och bidrar till fin gemenskap. Man blir väldigt ödmjuk när man ser alla bakverk, avslutar Marie Östman.

Publikens framröstade favorit bakades av Evelina Asp. Juryn motiverade: "Oavsett hur din fasad ser ut har vi alla våra hemligheter. Vissa hemligheter delar vi med andra. Vem vet vad som gömmer sig mellan husen, bland tinnar och torn, bakom varje dörr? Stig in i staden och upptäck."

Publikens framröstade favorit bakades av Evelina Asp, vinnare i kategorin ”Alla andra som bakar”. Juryn skrev: ”Oavsett hur din fasad ser ut har vi alla våra hemligheter. Vissa hemligheter delar vi med andra. Vem vet vad som gömmer sig mellan husen, bland tinnar och torn, bakom varje dörr? Stig in i staden och upptäck.” (Foto: Matti Östling)

 

Det vinnande bidraget utsett av juryn, kategorin "Alla andra som bakar". Bagare: Jaqueline Broms. Juryns motivering: "Ett fulländat bygge i alla dess detaljer från skorsten till den perfekta färgen på gräddning. Innanför är det både hemligt och huslikt. Rivningsförbud."

Det vinnande bidraget utsett av juryn, kategorin ”Alla andra som bakar”. Bagare är Jaqueline Broms. Juryns motivering: ”Ett fulländat bygge i alla dess detaljer från skorsten till den perfekta färgen på gräddning. Innanför är det både hemligt och huslikt. Rivningsförbud.” (Foto: Matti Östling)

 

Det vinnande bidraget i kategorin "Upp till 12 år". Bagare: Inez och Cosswa Anckarsvärd. "Kraftfull och överraskande arkitektur vars uppfinningsrika bruk av ätbara standardmoduler frestar alla nyfikna att ta reda på mer." skrev juryn.

Det vinnande bidraget i kategorin ”Upp till 12 år”. Bagare: Inez och Cosswa Anckarsvärd. ”Kraftfull och överraskande arkitektur vars uppfinningsrika bruk av ätbara standardmoduler frestar alla nyfikna att ta reda på mer.” skrev juryn. (Foto: Matti Östling)

 

"En ultimat och elegant gestaltning av temat hemlighet. Den om söker ska finna – inte bara haute couture i gelatin på en välbakad galge utan något alldeles extra." skrev juryn om vinnaren i kategorin "Arkitekter, formgivare och bagare". Kreatörerna heter Astrid Elander och Tova Björkquist.

”En ultimat och elegant gestaltning av temat hemlighet. Den om söker ska finna – inte bara haute couture i gelatin på en välbakad galge utan något alldeles extra.” skrev juryn om vinnaren i kategorin ”Arkitekter, formgivare och bagare”. Kreatörer är Astrid Elander och Tova Björkquist. (Foto: Matti Östling)

 

Vinnaren av de bidrag som deltog i webbtävlingen, kategorin "Alla andra som bakar". Skaparna heter Iris, Daniel och Karin. "Den eleganta formen imponerar och – i hjärtat ryms inte bara förmak och kammare utan alla Dina hemligheter –även när Du ätit upp det" blev juryns motivering.

Det vinnande bidraget i webbtävlingen, kategorin ”Alla andra som bakar”. Skaparna av hjärthuset heter Iris, Daniel och Karin. ”Den eleganta formen imponerar och – i hjärtat ryms inte bara förmak och kammare utan alla Dina hemligheter – även när Du ätit upp det” blev juryns motivering. (Foto: Matti Östling)

 

4596_Juryns_blinkning__112_kopia

Ett av flera bidrag som fick omnämnandet ”Juryns blinkning”. Detta hus i kategorin Arkitekter, formgivare och bagare. Kreatör är Weine Holmberg på Bygdens bageri. Juryn skrev ”För ett hantverkskunnande av toppklass och ett hus som ger ordet skådebröd dess bokstavliga mening.” (Foto: Matti Östling)

 

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025