Kullavinbergs Vingård i Skåne välkomnar de sänkta kraven för gårdsförsäljning av alkohol och planerar redan för en utökning av vinodlingen. Men branschorganisationen Visitia tycker att kravet på information om alkoholens skadeverkningar är "orimligt".
Att det nu blir tillåtet att sälja vinet på plats gör att Kullabergs vingård räknar med ökad försäljning och därför byggs vinodlingen ut med ytterligare fyra hektar.
Vinbonden Victor Dahl välkomnar att Folkhälsomyndigheten nu landat i att det räcker med att besöksarrangemanget som måste föregå gårdsförsäljningen pågår en halvtimme.
– De har lyssnat på oss.
Det har hänt att internationella besökare blivit arga när de hänvisats till Systembolaget för att köpa av vinet de smakat på gården. Det ändras helt i sommar.
– Det viktiga är att fler vågar satsa nu, säger Victor Dahl.
Branschorganisationen Visita anser dock att det hade varit rimligare om kravet på besöksarrangemang hade krympts ännu mer, till 15 minuter. Visitas chefsjurist Stefan Lundin anser också att kravet på muntlig information om alkoholens skadeverkningar är "orimligt".
– Det är ju inget krav som finns varken på Systembolaget eller dagligvaruhandeln när man säljer alkohol, säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin.
För att få börja med gårdsförsäljning krävs också ett tillstånd från kommunen. Det är problematiskt, menar Lundin, att beskedet om vad som ska gälla kommer först nu.
– Vi hade gärna sett en större framförhållning. Men vi är i grunden väldigt glada och positiva till att vi får i gång en gårdsförsäljning.