Den danske författaren H.C. Andersen har skrivit flera av litteraturhistoriens främsta sagor. Hans berättelser om kejsarens nya kläder, den fula ankungen som är en svan, sjöjungfrun och flickan med svavelstickorna känner nästan alla till. Här tittar vi närmare på några av hans mindre kända sagor.
Den första boken som skrevs om H.C. Andersen författades av ingen mindre än Sören Kierkegaard. Det var på intet sätt en biografi eller hyllningsskrift, utan en polemisk text mot Andersens syn på geniet. Andersen kom från fattiga förhållanden och betonade att genialiteten hålls vid liv tack vare omgivningen. Rikemanssonen Kierkegaard uppfattade detta synsätt som ett förringande av genialiteten. Deras skilda synsätt är lika paradoxalt som givet – den som är renhjärtad och utblottad tenderar att se alltings beroende.
”Svårigheternas ljussida” är nyckelord i Andersens sagor. Flera av hans berättelser är inpräntade i vårt kollektiva medvetande. Säger vi exempelvis ”den fula ankungen som var en svan” eller ”kejsaren är naken” förstår alla vad vi menar. Även om Andersen lät sig inspireras av äldre sagor verkade han inom konstsagan, och lyckades finna det mest arketypiska i vår tillvaro.