Utlandskineser splittrade inför OS
En tibetansk stöddemonstrant och en kinesisk kvinna debatterar. (Foto: Kara Andrade/AFP/Getty Images)


Runt 9 på morgonen den 9 april anlände Zhou Fengsuo, före detta studentledare inom demokratirörelsen på Himmelska fridens torg 1989, till öppningsceremonin för den olympiska fackelstafetten i AT&T Park i San Francisco med sin vän Su. I havet av röda flaggor fann de en annan vän, Guo Ping, som anlänt två och en halv timme tidigare, när platsen var lugn och relativt folktom.

Guo sade att de stöddemonstranter för fackelstafetten som omgav dem hade anlänt nyligen i stora bussar. De var mestadels kinesiska utlandsstudenter som organiserats av flera föreningar från Kina. Gruppen närmast dem kom däremot från Anhuiprovinsen i östra Kina.

– Stämningen blev genast spänd när Ma, en annan vän till oss, anlände till platsen med T-shirts som bar texten ”Glöm inte massakern på Himmelska fridens torg” och bild på Hu Jia, en människorättsaktivist som nyligen dömdes till fängelse i Kina för ”undergrävande av statsmakten”, berättade Zhou.

Spänningen ledde till konflikt när Zhou och Ma ville resonera med sina landsmän om människorättskränkningar i Kina och att kommunistregimen inte borde använda OS för att dra bort uppmärksamhet från massakern.

– De ville inte lyssna på oss, utan kallade oss ”tibetanska separatister”, ”förrädare” och sade att vi var ”ovärdiga att vara kineser”, sade Zhou.

Situationen förvärrades när de fyra demonstranterna vecklade ut en banderoll om människorättskränkningar i Kina. Omedelbart kom någon och tog banderollen. När polisen inte reagerade blev de Pekingtrogna demonstranterna ännu djärvare. Någon slog Guo i bakhuvudet så blodvite uppstod. Det väckte dock ingen sympati hos människorna runt honom, utan de knuffade honom fram och tillbaka och virade röda flaggor runt honom.

– Det förde tankarna till de offentliga kritiseringarna under kulturrevolutionen, sade Zhou.

Zhou försökte knuffa sig igenom folkmassan eftersom hans vän Guo försvann bort bland de röda flaggorna, då han såg något ännu mer upprörande. En grupp Pekingtrogna kineser misshandlade en annan kinesisk man som försökte hålla upp en flagga som det stod ”låt rättvisa skipas” på.

När han hjälpte den mannen blev Zhou också måltavla för demonstranterna.

– De kallade oss ”amerikanska hundar”, ”djur” och knuffade och slog oss. Åskådarna och poliserna var chockade och gjorde inget tills en passerande västerlänning skrek ”Vet ni inte att det här är Amerika!” till dem, sade Zhou.

Enligt rapporter i San Francisco Chronicle och New York Times skickade det kinesiska konsulatet över tusentals anhängare via buss, flera timmar innan fackelceremonin. De flesta var från Bay Area-området (runt San Francisco-bukten), men somliga hade kommit ända från Los Angeles.

Enligt en källa som vill förbli anonym har det kinesiska konsulatet i San Francisco gjort den olympiska fackelstafetten till sin högst prioriterade politiska fråga. Innan facklan anlände hade de flera möten med Pekingtrogna grupper och krävde att de mobiliserade allt tänkbart stöd för stafetten. Konsulatet stod för hotell för de som kom dit från andra städer.

Not: Zhou Fengsuo var en fjärdeårsstudent vid Tsinghua University i Peking under demokratirörelsen 1989. Han var bland den första gruppen av studentledare som regimen efterlyste efter massakern. Efter ett år i fängelse släpptes Zhou på grund av påtryckningar från USA. Han reste då till USA och har sedan dess ägnat sig åt rörelsen för demokrati och mänskliga rättigheter i Kina.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-4-13/69033.html


Zhou Fengsuo studerade vid Tsinghua University i Peking under demokratidemonstrationen 1989.

Zhou Fengsuo studerade vid Tsinghua University i Peking under demokratidemonstrationen 1989.