Sedan Donald Trumps återkomst som president har domare försökt stoppa många av hans beslut. Medan vissa ser detta som ett naturligt inslag i landets maktdelningssystem anser andra att det bevisar att medlemmar av landets domarkår agerar som simpla politiska aktörer, skriver USA-experten Anders W. Edwardsson.
Efter att Donald Trump åter svors in som president den 20 januari har han tagit ett rekordstort antal beslut – och fått ett rekordstort antal ”injunctions” riktade mot sig. Detta är en typ av domstolsföreläggande som betyder att en domare personligen anser att en lag eller en presidentorder bryter mot den amerikanska konstitutionen. Men betyder detta, som Trumps motståndare påstår, att han tar rekordmånga juridiskt tvivelaktiga beslut? Eller är svaret, som han själv hävdar, att vissa domare helt enkelt ogillar hans politik?
En ledtråd här är att sådana förelägganden före 1960-talet i praktiken var okända. Och att bara drygt hundra har överlämnats sedan dess – de flesta efter millennieskiftet. Av dessa riktades sex mot George W. Bush, tolv mot Barack Obama, 64 mot Trump 2017–2021, 14 mot Biden och nu 15 mot Trump på bara tre månader. Slutsatsen måste bli att domare under det senaste kvartsseklet alltmer börjat blanda sig i politiken i allmänhet – och under Trump i synnerhet.