Den psykiska ohälsan bland barn och unga i samhällsvård har ökat och de får betydligt mer mediciner än andra jämnåriga. I vissa fall tycks medicineringen vara omotiverat tung, enligt Socialstyrelsen som bedömer situationen som allvarlig.
Socialstyrelsens kartläggning visar att det är tre till fyra gånger så vanligt att barn och unga som är placerade i exempelvis HVB-hem eller Sis-boende lider av psykisk ohälsa, jämfört med andra jämnåriga. Andelen med psykisk ohälsa bland de placerade tonåringarna har också ökat över tid. Bland 13–17-åringar har 41 procent av flickorna och 32 procent av pojkarna någon psykiatrisk diagnos.
Allvarliga biverkningar
Kartläggningen visar också att barn och ungdomar i samhällsvård får betydligt mer psykofarmaka än andra jämnåriga. Socialstyrelsens pekar på att en anmärkningsvärt hög andel får antipsykotiska läkemedel, högre än andelen som diagnosticerats med psykossjukdom eller bipolär sjukdom. Detta är oroande, enligt Socialstyrelsen, och pekar på risken för allvarliga biverkningar.
”Hälso- och sjukvården behöver se över den här typen av förskrivning och vilka andra vårdinsatser som kan vara lämpliga”, säger Anne-Katrin Kantzer, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Bättre samverkan
Socialstyrelsen tar nu fram ett nytt kunskapsstöd till hälso- och sjukvården. Det förbereds också för nationella team som ska stödja barn- och ungdomspsykiatrin.
”Resultaten visar med all tydlighet att placerade barn och unga behöver uppmärksammas mer inom barn- och ungdomspsykiatrin, och att samverkan mellan socialtjänsten och hälso- och sjukvården behöver bli mycket bättre”, säger Socialstyrelsens generaldirektör Björn Eriksson.