loadingEn pojke i sexårsåldern sitter på Gustavsviks camping utanför Örebro sommaren 1967. Enligt en undersökning låter fem procent sin hund eller katt få smaka på sin glass. I en annan undersökning uppgav tio procent att de brukar slicka ur det sista ur skålen när de äter glass som dessert – och tyvärr måste vi meddela att det inte var husdjur som tillfrågades. Foto: Public Domain
Weekend Vecka 29

Tunga argument för glass!

En pojke i sexårsåldern sitter på Gustavsviks camping utanför Örebro sommaren 1967. Enligt en undersökning låter fem procent sin hund eller katt få smaka på sin glass. I en annan undersökning uppgav tio procent att de brukar slicka ur det sista ur skålen när de äter glass som dessert – och tyvärr måste vi meddela att det inte var husdjur som tillfrågades. Foto: Public Domain
Weekend-redaktionen

Det gäller att hålla huvudet kallt när man ska försöka navigera mellan myter och verklighet i glassens långa historia. 

Det sägs att Alexander den store (356–323 f.Kr.) under sina fälttåg i Persien njöt av snö blandad med honung eller fruktjuice. Även om inga samtida källor stöder detta, vet vi att snö användes i Mellanöstern redan då för att kyla drycker – en metod som liknar den som senare utvecklades till sorbet.

En annan ofta återberättad historia gör gällande att kejsar Nero (37–68 e.Kr.) skickade slavar upp i bergen för att hämta snö, som sedan blandades med vin eller fruktjuice. Inte heller detta omnämns av samtida historiker, men är förenligt med romersk sed att kyla drycker med snö från Apenninerna. I den islamiska världen, särskilt mellan 800- och 1200-talet, utvecklades tekniker för att kyla frukt­juice med is – en dryck som kallades sharbat (av arabiskans sharba, ”dryck”). Denna kulinariska innovation spreds via Sicilien till Europa, och gav upphov till det moderna ordet ”sorbet”. Den första dokumenterade tillverkningen av något som påminner om dagens gräddglass tillskrivs Bernardo Buontalenti (cirka 1531–1608), en florentinsk ingenjör och kock i tjänst hos Medici-familjen. På 1570-talet presenterade han en fryst dessert baserad på mjölk, grädde, ägg, honung och socker, som han frös med hjälp av salpeter och is. Denna krämiga skapelse anses vara den första riktiga gelaton, och därmed startpunkten för modern glasshistoria.

Feedback

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingEn pojke i sexårsåldern sitter på Gustavsviks camping utanför Örebro sommaren 1967. Enligt en undersökning låter fem procent sin hund eller katt få smaka på sin glass. I en annan undersökning uppgav tio procent att de brukar slicka ur det sista ur skålen när de äter glass som dessert – och tyvärr måste vi meddela att det inte var husdjur som tillfrågades. Foto: Public Domain
Weekend Vecka 29

Tunga argument för glass!

En pojke i sexårsåldern sitter på Gustavsviks camping utanför Örebro sommaren 1967. Enligt en undersökning låter fem procent sin hund eller katt få smaka på sin glass. I en annan undersökning uppgav tio procent att de brukar slicka ur det sista ur skålen när de äter glass som dessert – och tyvärr måste vi meddela att det inte var husdjur som tillfrågades. Foto: Public Domain
Weekend-redaktionen

Det gäller att hålla huvudet kallt när man ska försöka navigera mellan myter och verklighet i glassens långa historia. 

Det sägs att Alexander den store (356–323 f.Kr.) under sina fälttåg i Persien njöt av snö blandad med honung eller fruktjuice. Även om inga samtida källor stöder detta, vet vi att snö användes i Mellanöstern redan då för att kyla drycker – en metod som liknar den som senare utvecklades till sorbet.

En annan ofta återberättad historia gör gällande att kejsar Nero (37–68 e.Kr.) skickade slavar upp i bergen för att hämta snö, som sedan blandades med vin eller fruktjuice. Inte heller detta omnämns av samtida historiker, men är förenligt med romersk sed att kyla drycker med snö från Apenninerna. I den islamiska världen, särskilt mellan 800- och 1200-talet, utvecklades tekniker för att kyla frukt­juice med is – en dryck som kallades sharbat (av arabiskans sharba, ”dryck”). Denna kulinariska innovation spreds via Sicilien till Europa, och gav upphov till det moderna ordet ”sorbet”. Den första dokumenterade tillverkningen av något som påminner om dagens gräddglass tillskrivs Bernardo Buontalenti (cirka 1531–1608), en florentinsk ingenjör och kock i tjänst hos Medici-familjen. På 1570-talet presenterade han en fryst dessert baserad på mjölk, grädde, ägg, honung och socker, som han frös med hjälp av salpeter och is. Denna krämiga skapelse anses vara den första riktiga gelaton, och därmed startpunkten för modern glasshistoria.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025