Studenter protesterade mot utebliven högskoleexamen
En brandbil väntar på order utanför NITS (Foto taget av demonstrerande studenter)


Flera tusen studenter vid Nanjing Industry Technical School (NITS) i Jiangsuprovinsen i Kina fick förra söndagen skolledningen att tidigarelägga årets sommarlov.

Enligt internetposter från studenter som deltog i protesten berodde studenternas missnöje på att de inte fått de högskolediplom som de utlovats.

En student skrev på sin blogg den 22 juni att när de antogs till det femåriga programmet på NITS hade de fått höra av skolledningen att programmen skulle ge högskoleexamen, men att detta visade sig inte stämma.

”Enligt skolan skulle det femåriga programmet ge en högskoleexamen, men nu får vi bara en examen som motsvarar en andra klassens teknisk skola. Självklart är vi arga. Skolan tar in studenter som om det vore en högskola, men ger bara en andra klassens examen.”

Enligt en annan students blogg har vissa studenter i det treåriga programmet också förstått det som att de skulle få en högskoleexamen. Under rubriken ”Vem ska ge oss vår ungdom tillbaka? Vem ska ge oss vår examen?” klagade han över att han slösat bort tre år av sitt liv och över 30 000 yuan.

I samma inlägg uppmanade studenten sina medstudenter att hålla sig lugna och inte hetsa upp sig för mycket.

Den stora gruppen
studenter som samlades förra söndagen möttes först av säkerhetspolis. Under oredan som följde krossade några studenter fönster och slet av dörrar inne på universitetsområdet. När det anlände 200 kravallpoliser upphörde demonstrationen.

Enligt en students blogg blev studenter misshandlade av både polisen och tjänstemän från utbildningsdepartementer.

Enligt samma blogginlägg meddelade skolan omedelbart efter incidenten att sommarlovet skulle börja den 22 juni.

Detta är den andra
storskaliga sammandrabbningen mellan studenter och ordningsmakt i Nanjing under de två senaste månaderna.

Den 18 maj misshandlades flera studenter vid Nanjing University of Aeronautics av ordningspolisen medan de bedrev gatuförsäljning på en kvällsöppen marknad nära universitetet. En kvinnlig student svimmade och händelsen ledde till att flera hundra studenter skyndade till platsen. Studenterna blockerade flera huvudgator kring platsen för att hindra poliserna från att ta sig därifrån. Det hela slutade med att lokal polis snabbt slog tillbaka protesten.

Det har knappast kunnat hittas några rapporter alls om vare sig incidenten i maj eller protesterna på NITS. Blogginlägg som berörde dem togs snabbt bort från internet i Kina.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/18581/Ett fönster på universitetsområdet som krossats av demonstrerande studenter. Bildtexten på kinesiska som skrivits av studenterna själva lyder ”Fönstret till skolans maskinrum”. (Foto taget av demonstrerande studenter.En dörr på universitetsområdet som skadats av de demonstrerande studenterna. Bildtext: ”Stackars bakdörr!” (Foto taget av demonstrerande studenter.)