”Slowfood som fastfood” med ekologiska råvaror
Nyttig burgare. (Foto: Green n´lean)


Tillverkning och marknadsföring av ekologisk närproducerad och hälsosam snabbmat, det satsar Green n´ Lean på. På Scheelegatan i Stockholm driver de Sveriges första ”slowfood som fastfood”-restaurang. Målet är att etablera fler restauranger i Sverige och expandera ut i Europa med ett franschisingkoncept och så småningom även etablera sig i USA.

Dinkel är en av huvudingredienserna i Green n’ Leans produkter. Ursprungliga och oförädlade dinkelsorter innehåller många av de näringsämnen som kroppen behöver för att upprätta och bevara en god hälsa. De är rika på nyttiga fettsyror och innehåller mer protein, essentiella aminosyror, vitaminer och mineraler än vanligt vete. Ursprunglig dinkel anses speciellt bra för muskel- och blodbildning, vilket innebär att den passar utmärkt som baskost vid fysisk träning och vegetarisk kost.

Varför använder ni dinkel i era produkter?

– Det är det bästa och näringsrikaste sädesslag som finns. Vi har kommit fram till att all mat är nyttig i rätt mängd, säger Pierre Hanell, produktchef på Green n´ Lean.

De utgår från matpyramiden, med socker och fett längst upp, följt av kött och fisk, sedan mejeriprodukter, frukt och grönsaker och längst ner baljväxter och säd.

Det stora problemet i dag, och som skapats de sista 20 åren, är att matpyramiden vänts upp och ner. Vi äter fem-tio gånger för mycket socker och fett och bara en femtedel av mängden baljväxter och säd.

– Och i och med att snabbmaten ökar mest i samhället så tänkte vi att varför ändra på människors beteende när vi kan erbjuda dem samma produkter i form av burgare, wraps och annat men göra det i form av baljväxter, säd och rotfrukter.

Utifrån det har de skapat snabbmatsprodukter utifrån bra råvaror, varav dinkel är en. De använder endast dinkel från nordiska ekologiska lantbruk med ekologisk certifiering.

– Dinkel har ett bra protein som är vattenlösligt och tas upp av kroppen mycket lättare, utan en energiförlust, vilket händer om man äter en stor köttbit, man blir trött, säger Pierre Hanell

Var finns produkterna att köpa?

– De kan både köpas och ätas på vår restaurang på Scheelegatan 17 i Stockholm. Vi är rikstäckande via de stora grossisterna, så restauranger och personalrestauranger har möjlighet att köpa in produkterna genom grossisterna.

Pierre Hanell berättar också att de kommer att lansera en konsumentförpackning som ska testsäljas i livsmedelsbutiker framför allt i Göteborg, Skåne och i Stockholmsregionen.

Ekologisk dinkel konkurrerar ut ogräset

Traditionell kinesisk medicin: Vad du bör veta om sötsaker