loadingDinkelmjöl är på frammarsch, även i pasta. (Foto: Jorge Zapata/ Unsplash)
Dinkelmjöl är på frammarsch, även i pasta. (Foto: Jorge Zapata/ Unsplash)
Hälsa & Livsstil

Dinkel - återupptäckt ursädeskorn

Anja Johansson

Under de senaste åren har sädesslaget dinkel dykt upp från ingenstans och finns nu i nästan alla affärer. Det är ett återupptäckt ursädeskorn som odlats i Sverige sedan stenåldern. De senaste årtiondena har det dock varit bortglömt.

I Sverige har och dinkel, tillsammans med sädesslagen enkorn och tvåkorn som det härstammar ifrån, odlats sedan stenåldern. Det har hittats förkolnade korn i rikliga mängder på Gotland, där enkorn odlades fram till 1961. Dessa sädesslag passade utmärkt på Gotlands magra, steniga och sandiga jordar. Under en period av 30 år, från 1961 till 1991, glömdes de dock bort helt.

Dinkel har påträffats i bronsålderslämningar norr om Alperna, i Bodensjöområdet och i Schweiz.

Efter andra världskrigets slut fanns knappt någon dinkel kvar i Bodensjöområdet. För att skala dinkel krävs små kvarnar med specialslipade kvarnstenar. Eftersom tyska staten började lösa in alla små kvarnar till förmån för stora industrikvarnar, så man slutade också att odla dinkel. I slutet av 1940-talet läste dr Gottfried Hertzka vad Hildegard av Bingens skrivit om dinkelns hälsobringande effekter. Han började leta efter dinkelutsäde och ville få bönder att odla den, för att rädda dinkeln till eftervärlden. Efter mycken möda fann han till slut dinkel och en kvarn i Schweiz.

1991 förde Ingeborg Vatheuer äkta dinkelutsäde från Bodensjön till Gotland och några bönder ställde upp på provodling. Nu finns dinkelodlare även på svenska fastlandet, och dinkelprodukter finns att köpa i många butiker runt om i Sverige. Till exempel hårt och mjukt bröd, kakor, helkorn, fullkorn, siktat mjöl, mannagryn och pasta. Ibland används ord som speltvete om dinkel men den är inte ett vete, poängterar Vatheuer.

Vad är så speciellt med dinkel då, har det några hälsosamma egenskaper?

– Med dinkel har man en bra basnäring, en bra baskost, säger Ingeborg Vatheuer som skrivit flera böcker i ämnet.

Hon säger att dinkel tack vare sitt tjocka skal är är ett av få grundlivsmedel som klarar sig mot alla angrepp från omvärlden, som till exempel nedsmutsning.

Dinkel innehåller mycket kostfibrer, som är bra för tarmfunktionen och ger mättnadskänsla. Dinkel är relativt kaloririkt. Det innehåller mycket vitamin B3 (niacin), fosfor, magnesium, zink, vitamin B1 (tiamin), järn och selen. 100 g dinkel ger ungefär 16 procent av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen, enligt Livsmedelsinfo.

Många avskräcks av att dinkel är dyrare än vete, men Ingeborg Vatheuer citerar dr Hertzka som alltid sade att ”man har mer mat av 100 gram dinkel än av ett kilo vete”.

– Om du köper ett kilo hela dinkelkorn och använder det som ris så får du ut mycket mera mat för pengarna än av ett kilo potatis, säger Ingeborg Vatheuer.

Fakta:

Hildegard av Bingen, 1098-1179, var en av medeltidens mest betydelsefulla och inflytelserika personligheter. Som helgon har hon idag återupptäckts och uppmärksammats världen över. Under 34 år skrev hon stora verk som omfattar teologi, kosmologi, psykologi, natur, läkekunskaper och musik. Hon hade också en omfattande brevväxling med kyrkliga och världsliga styrande i västerlandet.

Dr Gottfried Hertzka, 1913-1997, född i Österrike, är författare till flera Hildegard-medicinska böcker. Han höll föreläsningar och utbildade kollegor och naturterapeuter i Hildegards naturläkekonst. Han hade en praktik vid Bodensjön i Tyskland som han drev i 30 år enbart efter Hildegards medicinska skrifter.

I nästföljande artiklar berättar tre personer om dinkeln i deras arbete. Lantbrukaren som odlar dinkel, snabbmatskrögaren som använder dinkel som råvara och bagaren om dinkelns bakegenskaper.

Ekologisk dinkel konkurrerar ut ogräset

Bagaren som föredrar säd från förr

”Slowfood som fastfood” med ekologiska råvaror
Ingeborg Vatheuer är författare, översättare, utbildad Waldorfpedagog och medicinsk badmästare enligt Sebastian Kneipp i Tyskland. Hon har studerat och utbildat sig i Hildegard av Bingens helhetsläkekonst, varit kursledare med föreläsningar om Hildegards medicinska råd, psykoterapi och om dinkel. (Foto: Hendrik Zeitler)

Ingeborg Vatheuer är författare, översättare, utbildad Waldorfpedagog och medicinsk badmästare enligt Sebastian Kneipp i Tyskland. Hon har studerat och utbildat sig i Hildegard av Bingens helhetsläkekonst, varit kursledare med föreläsningar om Hildegards medicinska råd, psykoterapi och om dinkel. (Foto: Hendrik Zeitler)

Mest lästa

Rekommenderat

loadingDinkelmjöl är på frammarsch, även i pasta. (Foto: Jorge Zapata/ Unsplash)
Dinkelmjöl är på frammarsch, även i pasta. (Foto: Jorge Zapata/ Unsplash)
Hälsa & Livsstil

Dinkel - återupptäckt ursädeskorn

Anja Johansson

Under de senaste åren har sädesslaget dinkel dykt upp från ingenstans och finns nu i nästan alla affärer. Det är ett återupptäckt ursädeskorn som odlats i Sverige sedan stenåldern. De senaste årtiondena har det dock varit bortglömt.

I Sverige har och dinkel, tillsammans med sädesslagen enkorn och tvåkorn som det härstammar ifrån, odlats sedan stenåldern. Det har hittats förkolnade korn i rikliga mängder på Gotland, där enkorn odlades fram till 1961. Dessa sädesslag passade utmärkt på Gotlands magra, steniga och sandiga jordar. Under en period av 30 år, från 1961 till 1991, glömdes de dock bort helt.

Dinkel har påträffats i bronsålderslämningar norr om Alperna, i Bodensjöområdet och i Schweiz.

Efter andra världskrigets slut fanns knappt någon dinkel kvar i Bodensjöområdet. För att skala dinkel krävs små kvarnar med specialslipade kvarnstenar. Eftersom tyska staten började lösa in alla små kvarnar till förmån för stora industrikvarnar, så man slutade också att odla dinkel. I slutet av 1940-talet läste dr Gottfried Hertzka vad Hildegard av Bingens skrivit om dinkelns hälsobringande effekter. Han började leta efter dinkelutsäde och ville få bönder att odla den, för att rädda dinkeln till eftervärlden. Efter mycken möda fann han till slut dinkel och en kvarn i Schweiz.

1991 förde Ingeborg Vatheuer äkta dinkelutsäde från Bodensjön till Gotland och några bönder ställde upp på provodling. Nu finns dinkelodlare även på svenska fastlandet, och dinkelprodukter finns att köpa i många butiker runt om i Sverige. Till exempel hårt och mjukt bröd, kakor, helkorn, fullkorn, siktat mjöl, mannagryn och pasta. Ibland används ord som speltvete om dinkel men den är inte ett vete, poängterar Vatheuer.

Vad är så speciellt med dinkel då, har det några hälsosamma egenskaper?

– Med dinkel har man en bra basnäring, en bra baskost, säger Ingeborg Vatheuer som skrivit flera böcker i ämnet.

Hon säger att dinkel tack vare sitt tjocka skal är är ett av få grundlivsmedel som klarar sig mot alla angrepp från omvärlden, som till exempel nedsmutsning.

Dinkel innehåller mycket kostfibrer, som är bra för tarmfunktionen och ger mättnadskänsla. Dinkel är relativt kaloririkt. Det innehåller mycket vitamin B3 (niacin), fosfor, magnesium, zink, vitamin B1 (tiamin), järn och selen. 100 g dinkel ger ungefär 16 procent av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen, enligt Livsmedelsinfo.

Många avskräcks av att dinkel är dyrare än vete, men Ingeborg Vatheuer citerar dr Hertzka som alltid sade att ”man har mer mat av 100 gram dinkel än av ett kilo vete”.

– Om du köper ett kilo hela dinkelkorn och använder det som ris så får du ut mycket mera mat för pengarna än av ett kilo potatis, säger Ingeborg Vatheuer.

Fakta:

Hildegard av Bingen, 1098-1179, var en av medeltidens mest betydelsefulla och inflytelserika personligheter. Som helgon har hon idag återupptäckts och uppmärksammats världen över. Under 34 år skrev hon stora verk som omfattar teologi, kosmologi, psykologi, natur, läkekunskaper och musik. Hon hade också en omfattande brevväxling med kyrkliga och världsliga styrande i västerlandet.

Dr Gottfried Hertzka, 1913-1997, född i Österrike, är författare till flera Hildegard-medicinska böcker. Han höll föreläsningar och utbildade kollegor och naturterapeuter i Hildegards naturläkekonst. Han hade en praktik vid Bodensjön i Tyskland som han drev i 30 år enbart efter Hildegards medicinska skrifter.

I nästföljande artiklar berättar tre personer om dinkeln i deras arbete. Lantbrukaren som odlar dinkel, snabbmatskrögaren som använder dinkel som råvara och bagaren om dinkelns bakegenskaper.

Ekologisk dinkel konkurrerar ut ogräset

Bagaren som föredrar säd från förr

”Slowfood som fastfood” med ekologiska råvaror
Ingeborg Vatheuer är författare, översättare, utbildad Waldorfpedagog och medicinsk badmästare enligt Sebastian Kneipp i Tyskland. Hon har studerat och utbildat sig i Hildegard av Bingens helhetsläkekonst, varit kursledare med föreläsningar om Hildegards medicinska råd, psykoterapi och om dinkel. (Foto: Hendrik Zeitler)

Ingeborg Vatheuer är författare, översättare, utbildad Waldorfpedagog och medicinsk badmästare enligt Sebastian Kneipp i Tyskland. Hon har studerat och utbildat sig i Hildegard av Bingens helhetsläkekonst, varit kursledare med föreläsningar om Hildegards medicinska råd, psykoterapi och om dinkel. (Foto: Hendrik Zeitler)

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024