Shanghaipolisen slog till mot tillverkning av falsk Tamiflu
Tamiflu, vaccin mot influensavirus (Philippe Huguen/AFP/Getty Images)


Shanghaipolisen har slagit till mot tillverkare av falsk Tamiflu, ett vaccin mot influensavirus. Man konfiskerade mer än 400 kilo falsk Tamiflu och 46 ton råmaterial. 13 misstänkta greps och bankkonton innehållande mer än 4,6 miljoner yuan har frusits.

Oriental Morning Post rapporter att en kriminell grupp har sålt mer än 400 kilo falsk Tamiflu över internet. Förtjänsten av detta beräknas till över 1,6 miljoner yuan. Så här långt är det känt att den sålts till personer i provinserna Heilongjiang, Liaoning, Jiangsu och Guangdong, samt andra länder i Sydostasien. Ytterligare försäljning spåras för närvarande.

De misstänkta har bakgrund och utbildning inom kemi och annan naturvetenskap. Enligt rapporten är en av de huvudmisstänkta, Wang Xun, kemiingenjör. Han har tidigare varit föremål för utredning hos polisen i Taizhou i Zhejingprovinsen för tillverkning av falsk medicin.

Efter att han flyttade till Shanghai registrerade Wang Xun två företag, Shanghai Xidi Pharmaceutical Co och Xinwei Chemical Industry Co, LTD. Han upptäckte förra året att efterfrågan på Tamiflu var så hög och tillgången så bristfällig att han kunde bli rik på det. Han skaffade sig på illegal väg kunskap om tillverkningsprocessen för Tamiflu och startade produktion i Shanghai i december förra året.

Den schweiziska läkemedelsjätten Roche äger patentet på Tamiflu. Preliminära tester i Asien indikerar att Tamiflu kan vara effektivt för att behandla fågelinfluensa. Efter diskussion med Kinas hälsoministerium beslöt Roche att sälja Tamiflu till regimen för distribution till allmänheten.

Eftersom Roche inte har tillverkningskapacitet för att möta den globala efterfrågan på Tamiflu har man gått med på att licensiera tillverkningen till lämpliga företag runt om i världen. För närvarande finns bara två företag i Kina som fått denna licens, Shanghai Pharmaceutical Group och Shenzhen HEC Group. Den Tamiflu som dessa företag tillverkar får endast distribueras inom Kina.

http://www.theepochtimes.com/news/6-9-2/45578.html