Senast ishockey-VM avgjordes i Sverige slutade det med ett publikt och ekonomiskt fiasko. Nu är hemläxan gjord – bland annat med hjälp av handbollen.
– Går man ut fel med biljettpriserna är det inte kört, men det är tufft att rätta till, säger VM-generalen Tony Wiréhn.
Sverige arrangerade ishockey-VM med Finland 2012 och 2013. Det slutade med ett publikfiasko efter kritik mot höga biljettpriser.
Tre Kronor tog guld 2013, men varken kvartsfinalen mot Kanada eller semifinalen mot Finland i Globen var utsålda. Underskottet landade på 17 miljoner kronor och ett efterföljande sparpaket på 10 miljoner kronor för svensk ishockey.

"Vi tycker att vi har gjort vår hemläxa den här gången", säger VM-basen Tony Wiréhn. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT
"Gjort vår hemläxa"
– 2013 fick vi göra om hela biljettstrategin från 2012, men med väldigt kort varsel. Det såldes egentligen bara singelbiljetter till rätt låga priser, säger Tony Wiréhn, som klev in som generalsekreterare inför turneringen 2013.
Han har samma roll för årets VM där Tre Kronor i kväll spelar sin premiär mot Slovakien i Avicii arena i Stockholm.
– Vi tycker att vi har gjort vår hemläxa den här gången, säger Wiréhn.
Organisationen har undersökt vilka biljettpriser som går hem bland allmänheten och ishockeyintresserade. Samtal har även förts med andra arrangörer – exempelvis handbollen som har hållit flera lyckosamma mästerskap i Sverige.
– Vi har gjort väldigt gedigna undersökningar. Det låg till grund för hela biljettstrategin och prisnivån vi satte. Det var inte utan att man var lite nervös över hur det skulle gå när vi släppte biljetterna i oktober, men när vi sålde nästan 100 000 biljetter direkt så kändes det som att vi hade träffat hyfsat rätt, säger han.
"Tufft att rätta till"
Totalt 34 matcher avgörs i Stockholm – övriga 30 spelas i danska Herning. Publikkapaciteten i Avicii arena tros landa på runt 12 500 åskådare och för en tid sedan meddelades det att över 200 000 biljetter var sålda till matcherna i Sverige.
– Går man ut fel med priserna vid ett sådant här arrangemang är det inte kört, men det är tufft att rätta till.
Tre Kronors lag är fullt av NHL-stjärnor och i gruppmotståndaren Kanada lyser superstjärnor som Sidney Crosby och Nathan MacKinnon.
– Det visar någonstans på värdet och intresset för turneringen.
Vad hoppas ni på – vad vill ni se för svarta siffror?
– Självklart hoppas kunna få en slant över som vi kan återinvestera i svensk hockey. Men det finns också en långsiktig investering – att skapa ett ökat intresse för hockeyn generellt, säger Tony Wiréhn.