En miljardsatsning på pensionerna, riktad mot dem som jobbar flest år under sitt yrkesliv, lanseras av S-ledaren Magdalena Andersson på första maj.
– Faktum är att i vårt land riskerar de som arbetar flest år också att få en låg pension, säger hon inför förstamajtalet i Folkets park i Malmö.
Reformförslaget, som går under namnet "arbetarepension", innebär att pensionen inte bara ska bygga på livsinkomst, utan också på antalet arbetade år. Men vad detta ska innebära i pensionärernas plånböcker är något som ska utredas, likaså hur det ska finansieras.
Samtidigt lanserar hon idén att de som jobbat länge i slutet av arbetslivet ska kunna gå ner tjänst utan att pensionen påverkas. Andersson kallar det "en respektreform".

Klimataktivister stormar in och förs bort när partiledare Magdalena Andersson talar i Folkets park på första maj i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT
— När man har jobbat ett visst antal år, någon gång efter 40 år, så tycker vi att det är rimligt att man ska kunna gå ner i arbetstid för att orka de där sista åren utan att det ska drabba en med lägre pension. Det är en fråga om rättvisa och respekt för dem som jobbar och sliter väldigt många år i arbetslivet, säger Andersson.
Talkör och klimataktivister
Under sitt förstamajtal får hon inledningsvis ta i för att överrösta en talkör som skanderar "befria Palestina". Även klimataktivister konkurrerar om uppmärksamheten.
Andersson lyfter den svåra situationen i Gaza och kräver att den svenska regeringen höjer rösten.

"Vi måste rusta Sverige i ett rasande tempo", säger S-ledaren Magdalena Andersson. Foto: Johan Nilsson/TT
– De senaste 50 dagarna har Israel blockerat nödhjälp från att komma in i Gaza samtidigt som bombningarna fortsatt.
– Det är orimligt, oacceptabelt och avskyvärt.
EU:s handelsavtal med Israel ska frysas och sanktionerna ska utökas, kräver S-ledaren.
Hon anklagar regeringen och stödpartiet SD för passivitet i en osäker tid när Sverige ska rustas.
– Vi måste rusta Sverige i ett rasande tempo. Vi måste stå redo att agera för att skydda svenska hushåll och svenska jobb.
Nytt angreppssätt
Mot gängkriminaliteten krävs ett helt nytt angreppssätt, en ny maffialagstiftning som går hårdare åt gängens pengar och sätter ditt gängtopparna, anser hon.
Samtidigt pekar S-ledaren på att nyrekryteringen till kriminella gäng ska stoppas:
– Punktmarkera varenda ung kille på glid om det krävs, säger hon och pekar samtidigt på att gängkriminella inte ska kunna driva HVB-hem och använda dem som rekryteringsbas.
– Det här kan inte vara en fråga om höger eller vänster. Det handlar om sunt förnuft. Gängkriminella hör inte hemma i svensk välfärd.