Visioner om ett framtida lyckorike kan i sina bästa stunder inspirera till berömvärda gärningar. Samtidigt saknas inte exempel på hur även visioner om en gyllene framtid har motiverat fasansfulla vidrigheter. Vilken roll kan utopier spela i frågor om energi och klimat?
Titeln på Thomas Mores bok ”Utopia” från 1516 är en ordlek. Han satte samman två grekiska ord som betyder ”inte” (ou) och ”plats” (topos), vilket alla lexika berättar. Vad som inte lika ofta framhålls är att kombinationen ”bra” (eu) och ”plats” (topos) mycket väl kan ha varit en baktanke från Mores sida. På engelska, såväl för ett halvt årtusende sedan som nu, låter dessa två nyskapade ord likadant.
Mores Utopia är ett idealsamhälle med jämlikhet. Alla arbetar sex timmar om dagen, och arbetsuppgifterna roteras så alla får göra alla sysslor. Det finns inga advokater, helt enkelt för att invånarna är så fredliga att interna konflikter aldrig uppstår. Krig mot grannländerna är sällsynta, och när de väl uppstår köper Utopias invånare legoknektar för att göra jobbet.