USA:s representanthus har röstat för ett lagförslag om åtgärder mot Kinas statligt sanktionerade organstölder. Beslutet var nära nog enhälligt, 406–1.
Stop Forced Organ Harvesting Act, som lades fram av republikanen Chris Smith och demokraten William Keating, riktar sig mot missbruk av organtransplantationer liksom mot människohandel för detta ändamål.
Lagen ska kunns straffa alla som är inblandade i övergreppen, inklusive medlemmar av Kinesiska kommunistpartiet (KKP), genom att blockera deras egendom och hindra dem från att göra transaktioner i USA. De kan också få sina visum återkallade och förlora andra immigrationsförmåner.
Vi behöver ett straff som står i proportion till brottet, och brottet är upprörande.
Chris SmithUSA:s representanthus
Förövarna ska kunna dömas till böter på motsvarande 2,5 miljoner kronor och den som begår gärningen uppsåtligen kan dömas till motsvarande 10 miljoner kronor i böter och 20 års fängelse.
− Vi behöver ett straff som står i proportion till brottet, och brottet är upprörande, säger Smith till Epoch Times.
Om lagförslaget godkänns i alla instanser ska presidenten lämna in en lista över personer som finansierar, stödjer eller på annat sätt underlättar övergrepp, till en kongresskommitté inom 180 dagar efter att lagen trätt i kraft.
Chris Smith anser att lagförslaget sänder ett budskap till alla som försöker få tag på ett organ utan att bry sig om dess ursprung.
− Du kommer att få betala ett enormt högt pris för det.

Chris Smith (R) i kongressens verkställande kommission för Kina, talar om lagen mot organstölder som antagits av representanthuset, på Capitol Hill i Washington den 7 maj 2025. Madalina Vasiliu
Han säger också att lagförslaget kommer att bidra till att hela den amerikanska regeringen är ”mycket väl medveten om denna fruktansvärda verklighet”.
Han menar att Kinas organstölder har kunnat pågå i det fördolda i många år på grund av att de som haft kontakt med Kina har varit alltför inriktade på enbart handel.
− Jag är för handel så länge den är principfast och bygger på mänskliga rättigheter.
Kinas industrimässiga organskörd upplevde en boom efter 2000, då kommunistregimen inledde en storskalig kampanj för att förfölja den andliga metoden Falun Gong, som vid den tiden hade uppskattningsvis 70–100 miljoner utövare i Kina.
År 2019 drog en Londonbaserad folktribunal slutsatsen att organstölder har utförts i Kina i ”betydande skala” och att de primära offren är Falun Gong-utövare, med uigurer som näst största grupp.
Det kinesiska kommunistpartiet är fortfarande ett av de allvarligaste hoten mot de mänskliga rättigheterna.
Mark YangFalun Dafa Information Center
Kinesiska sjukhus annonserar om väntetider för organtransplantationer på bara några dagar eller veckor, för att locka utländska turister som är i desperat behov av organ.
Smith säger att så korta väntetider inte är möjliga vid lagliga transplantationer.
− Det händer helt enkelt inte.
Han berättar att Kina har en stor databas med information om fångars transplantationsstatus, och när myndigheterna hittar en matchning med någon som vill köpa ett organ, dödar de offret för att få tag i organet.
− Jag har aldrig sett något så barbariskt.

Mark Yang, Falun Dafa Information Center, och Kinaanalytiker vid Horizon Engage, på Capitol Hill i Washington den 7 maj 2025. Foto: Madalina Vasiliu.
På en presskonferens på Capitol Hill fanns även Mark Yan, talesperson för den ideella organisationen Falun Dafa Information Center.
− Det kinesiska kommunistpartiet är fortfarande ett av de allvarligaste hoten mot de mänskliga rättigheterna, säger han.
Detta är det andra lagförslaget på en vecka som kongressen har antagit mot de pågående övergreppen i Kina.
Den 5 maj godkände representanthuset Falun Gong Protection Act, som ålägger USA att öka den globala medvetenheten om förföljelsen av metodens utövare och samordna sanktioner med andra institutioner. Lagförslaget kräver också att myndigheter tar fram en rapport över brotten i samband med Kinas organstölder.
Det här är inte ett amerikanskt problem. Det är ett globalt problem.
Dean BaxendaleChina Democracy Fund
Dean Baxendale, kanadensisk förläggare och vd för China Democracy Fund, uppmanar hela världen att gå samman mot det kinesiska kommunistpartiets brott mot de mänskliga rättigheterna.
− Det här är inte ett amerikanskt problem. Det är ett globalt problem.
Smiths lagförslag fick överväldigande stöd även när han först lade fram det i representanthuset 2023 men det antogs sedan inte av senaten.
Han hoppas att lagstiftningen nu går igenom hela vägen.
− Partikonflikterna bör lämnas därhän när man talar om mänskliga rättigheter och människor som behandlas på det här sättet, säger han och vädjar till senaten att ta upp frågan snarast, för offrens skull.