Reinfeldt dämpade rykten efter valet
En allvarlig Fredrik Reinfeldt höll presskonferens i Rosenbad under eftermiddagen, angående valresultatet. (Foto: AFP/Odd Andersen)


Det var en lågmäld, bestämd och uppenbart bekymrad Fredrik Reinfeldt som höll presskonferens i Bella Venezia i regeringskansliet Rosenbad, på måndagseftermiddagen där ett stort pressuppbåd hade samlats. 

Till pressen och alla andra ville han klargöra en del aktuella händelser som uppkommit med spekulationer och rykten om vilka regeringstjänstemän som nu måste avgå och att det redan florerar en del sådana.

– Jag vill poängtera att allt som inte sägs av mig är fel. Jag vet hur de här processerna fungerar, därför stämmer inte de tips ni får om inte jag säger det. Jag kommer låta detta ta tid, och vi måste låta valresulatet sjunka in, sade Reinfeldt.

Han sade också att han nu väntar på det slutliga resultatet efter att poströsterna är räknade, och att han har tid fram till den 4 oktober på sig för att komma med ett slutligt besked.

Han tydliggjorde också att han inte tänker meddela medierna om tidpunkt för när han kontaktar miljöpartiet för en gemensam diskussion om ett eventuellt samarbete dem emellan. Ett samarbete som miljöpartiet hittills inte visat något som helst intresse för, snarare tvärtom.

– 330 00 Svenskar har röstat på Sverigedemokraterna. En stor del av Sveriges befolkning har inte röstat på dem. Vi får respektera dem eftersom de har väljarstöd, men vi förhandlar inte med och vi ska inte göra några förändringar för att passa Sverigedemokraterna, sade Reinfeldt.