Prokurdisk ledare varnar för inbördeskrig i Turkiet
Turkisk militär hindrar en delegation från det pro-kurdiska HDP och dess ledare Selahattin Demirtas, att ta sig till staden Cizre i Sirnakprovinsen, den 9 september 2015. Foto: Ilyas Akengin /AFP/ Getty Images


Våldet och oron i Turkiet trappas upp. Selahattin Demirtas, från prokurdiska partiet HDP beskyller presidenten för att underblåsa oroligheterna inför valet i november. Svenska turister avråds dock inte av UD från att åka dit i nuläget.

Ledaren för Turkiets främsta pro-kurdiska parti, HDP, Selahattin Demirtas, varnar för att landet kan vara på väg mot ett inbördeskrig, rapporterar Al Jazeera. Han har anklagat det styrande AK-partiet för att ligga bakom de många attackerna mot HDP:s kontor i olika delar av landet.

Spänningarna mellan det kurdiska PKK och den turkiska staten har ökat kraftigt de senaste dagarna. Regeringen har satt in en stor militär operation mot PKK som i sin tur slår tillbaka med dagliga attacker mot polis och militär.

Demirtas fördömer vad han beskriver som två nätter med regeringsstödd ”lynchning” av partiet.

– Det är inte vi (HDP) som har startat och intensifierar det här kriget. Beslutet har fattats av presidenten och premiärministern. De vill starta inbördeskrig, sade han i en tv-sändning, enligt Al Jazeera.

Erdogan slår tillbaka mot kritiken

På en presskonferens, tillsammans med den besökande EU-presidenten Donald Tusk, slog president Recep Tayyip Erdogan tillbaka och sade att Dermitas var ”galen” när han pratade om risken för inbördeskrig.

– Om man väljer terrorismens sida måste man ta konsekvenserna. Ledarna för HDP måste välja mellan demokrati och terrorism, sade Erdogan.

HDP förnekar påståenden om att det är en politisk gren av PKK och att det styrande AKP underblåser oroligheterna för att öka det nationalistiska stödet inför nyvalet i november, skriver BBC.

Svenska resenärer varnas

Just nu är många svenskar på semester i Turkiet. På flera semesterorter som Side och Alanya, som är populära resmål bland svenskarna, har det rapporterats om oroligheter. Resebolagen Apollo, Ving och Fritidsresor har skickat ut varningar via sms till sina resenärer, skriver Aftonbladet.

UD har inte ändrat sina reserekommendationer till Turkiet så de som har bokat en resa dit har ingen möjlighet att avboka. UD avråder bara från resor till gränsområdena mot Syrien och Irak.

Man bör följa händelseutvecklingen noga och undvika demonstrationer och folksamlingar. Det kan snabbt bli våldsamt, säger Johan Tegel på UD Press.