Frågan om kors betesrätt splittrar Tidöpartierna. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tänker ta strid i frågan.
– Vi kommer att kämpa hårt, säger hon.
Beteskravet för mjölkkor infördes 1988 efter en kampanj ledd av Astrid Lindgren.
Den nya djurskyddslagen slog fast att alla mjölkkor i Sverige ska ha tillgång till grönbete minst sex timmar varje dygn under betessäsongen.
Men lagen kan vara på väg att rivas upp.
En utredning om jordbrukets konkurrenskraft som regeringen och Sverigedemokraterna tillsatt har föreslagit att beteskravet slopas. Förslaget har skickats på remiss men ännu har regeringen inte satt ner foten.
”Tycker olika”
Enligt Pourmokhtari splittrar frågan Tidöpartierna.
– Vi är väldigt angelägna om Astrid Lindgren-lagen och tycker att det är väldigt viktigt att kor har betesrätt på sommaren. Det är något som vi kommer att kämpa hårt för och fortsatt tar strid för i regeringens arbete. Sedan tycker partier olika, så det är en levande diskussion.
Kristdemokraterna vill modernisera beteskravet, och i stället kompensera bönder som har sina kor ute med ersättning likt många europeiska länder.
Pekar på Paulsen
SD:s Martin Kinnunen, talesperson i miljö- och jordbruksfrågor, skrev i en debattartikel tillsammans med landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i samband med att utredningen tillsattes att ”ytterligare en del av Tidöavtalet förverkligas”.
– Det får ha sin gilla gång innan vi ser var vi kommer landa, har Kullgren sagt senare.
Liberalerna anser att djurskyddskraven bör höjas på EU-nivå i stället för att sänkas i Sverige.
– Det är bra att lagen finns, för att upprätthålla den höga standard vi har för djurrätt i Sverige. Det är något som Marit Paulsen och många andra i mitt parti slagits för länge, och det är något vi kommer att fortsätta göra, säger Romina Pourmokhtari.