Piratpartiet spås bli den stora vinnaren i dagens val i Island. Väljarna har tappat förtroendet för de traditionella partierna och törstar efter förändring.
Inför nyvalet till alltinget har Piratpartiet toppat de flesta opinionsmätningarna. Under de senaste månaderna har stödet legat stadigt kring 20 procent – en rejäl upphämtning sedan valresultatet 2013 då piraterna samlade mer blygsamma 5 procent av rösterna.
Samtidigt har stödet för den utpekade koalitionspartnern Den gröna vänstern ökat och de samlade nuvarande oppositionspartierna ser ut att kunna säkra en majoritet i alltinget.
Kaosartat läge
Den isländska politiken har mer eller mindre befunnit sig i ett kaosartat läge.
I våras avslöjades den dåvarande statsministern Sigmundur David Gunnlaugsson och en rad höga politiker med fingrarna i syltburken – i det här fallet mer specifikt med hemliga konton i skatteparadis.
Sett i ljuset av den isländska bankkraschen 2008, som skakade landet djupt, var just ett sådant avslöjande minst sagt olägligt.
Nu verkar väljarna ha fått nog.
– Jag röstade på piraterna den här gången eftersom jag vill ha förändring. Jag är trött på all den här oredan, säger Georg Jonasson till nyhetsbyrån Reuters när han lämnar en vallokal på en skola.
Einar Hannesson resonerar likadant och tänker lägga sin röst på Piratpartiet.
– Jag vill ha förändring. Jag gillar inte allt som piraterna föreslår, men om vi vill ha förändring är de det bästa partiet, säger han till nyhetsbyrån AFP.
”Förändring är vackert”
Den enda egentliga faran för Piratpartiet kan vara unga väljares vilja att ta sig till vallokalerna. Partiet har ett starkt stöd bland unga, men trots att valdeltagandet i Island ofta är runt 80 procent är det just de unga som tenderar att röstskolka.
Piratpartiledaren Birgitta Jonsdottir, poet och tidigare knuten till Wikileaks som hon lämnade i protest, har lovat att rensa ut korruptionen, försöka möjliggöra asyl för visselblåsaren Edward Snowden och ändra grundlagen för att ge mer direktdemokrati och transparens i det politiska systemet.
– Förändring är vackert och det finns inget att orora sig för, säger hon till Reuters.
Ett preliminärt valresultat väntas kort efter att vallokalerna stänger vid midnatt svensk tid. Ett besked om regeringsbildning kommer däremot att dröja.
(TT)