Förr odlade man ofta körvel i klosterträdgårdar för dess medicinska egenskaper, men örten har blivit alltmer ovanlig i dagens trädgårdar. Körvel ingår i det franska kökets ”haute cuisine”, det vill säga den finare kokkonsten, och på den kan du göra en mycket välsmakande dryck.
Körvel är en allsidig kryddväxt och passar även till både kött-, fisk- och grönsaksrätter. Färsk körvel har en mild anissmak som till stor del försvinner vid upphettning. Då den smakar lite sött används den med fördel i exempelvis rabarber- och bärrätter för att minska syrligheten. Det går bra att äta både blommor, frökapslar och blad. Till saften används blad eller frökapslar.
Ingredienser:
– 3 liter hackade blad av spansk körvel
– 3 liter kokande vatten
– 1½ liter råsocker
– 2 skivade ekologiska citroner
Lägg den hackade körveln i en stor bunke eller annat värmetåligt kärl tillsammans med sockret och citronskivorna. Häll över det kokande vattnet och rör tills sockret löst sig. Ställ blandningen svalt i cirka ett dygn. Sila genom silduk och häll upp på rena flaskor. Späd drycken med vatten när du ska servera den.
För att saften ska hålla sig längre kan man pastörisera den genom att hetta upp den till 70-80 grader innan man häller upp på flaska. Man kan även hälla upp den på petflaskor för att sen frysa in.
Körvel tillhör den flockblommiga familjen. Till den hör även några av Sveriges giftigaste växter: odört, vildpersilja och sprängört, så säkrast är att använda hemodlad körvel, eller noga läsa på om växten och utgå från en flora om man ger sig ut för att plocka den. Körvel ser ut som en stor hundkäx och kan kännas igen på den aromatiska doften av anis när man gnuggar bladen.
Rooibos – den röda hälsodrycken
Jonna bytte storstaden mot by i Norrland
Källor: chervilgarden.se, biofilia.se, historiehuset.se, skogsskafferiet.se