Mexikos steg mot att stoppa Kina-import med koppling till tvångsarbetsläger
Frågestund på Mexikos parlaments forum om mänskliga rättigheter i Kina. (Foto: Epoch Times)


I Mexiko ordnade man nyligen ett parlamentariskt forum där man tog avstånd ifrån kinesiska importvaror med koppling till tvångsarbetsläger i Kina. Man lade fram förslag för en ny lagstiftning som förbjuder import av kinesiska produkter från tvånggsarbetsläger.

Omkring 500 politiker, personer från frivilligorganisationer och människorättsadvokater deltog på mötet som kallades ”Människorättssituationen i Kina”. 

Det var Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gongs (CIPFG) mexikanska avdelning som organiserade forumet. Man uppskattar att en stor del av fångarna i tvångsarbetslägren är Falun Gong-utövare som har fängslats olagligt sedan förföljelsen inleddes 1999.

I panelen satt representanter från Kommissionen för mänskliga rättigheter i det federala distriktet (CDHDF), politiska kommentatorer och personer som suttit i tvångsarbetsläger i Kina.

Socialdemokraten Armando Garcia Mendez, som varit med och organiserat evenemanget, hoppades på att snart få se ett förbud av import av produkter från tvångsarbetsläger i Kina.

Ett av offren som vittnade, Charles Lee, förklarade hur han för tre år sedan sattes i ett kinesiskt tvångsarbetsläger, trots att han är amerikansk medborgare. Personer med smittande sjukdomar tillsattes att tillreda mat och sötsaker för export, berättade han.

Mendez uttryckte sin förvåning över de avslöjanden som framkom då de två kanadensiska människorättsexperterna David Kilgour (före detta departementschef) och David Matas (människorättsadvokat) talade.

De två jämförde den nuvarande kinesiska regimen med det stalinistiska Ryssland och Nazityskland och hänvisade till den utredning de gjort angående organstölder på fängslade Falun Gong-utövare i Kina.

Kilgour och Matas sade att regimen fortsätter att systematiskt kränka mänskliga rättigheter och sätta människor i fängelse med usla förhållanden. En del torteras dag som natt och får genomgå medicinska och genetiska tester i syfte att kartlägga deras organ för att slutligen avlägsna organen för försäljning.

Den politiska kommentatorn Geraldo de la Concha, som representerade CIPFG på forumet, fortsatte:

– En regim som begår brott i denna skala är en kriminell regim, och i vårat land ska vi kämpa för att bryta tystnaden som gynnar den. För att undvika förluster för mexikanska medborgare ska vi främja en lagstiftning som förbjuder import av produkter som kommer från tvångsarbetsläger i Kina.

Efter det bad han om en tyst minut.


Panelen på forumet i det mexikanska parlamentet. Politiker, advokater och representanter från människorättsgrupper pratade om de förlorade arbetstillfällena i sitt land på grund av slavarbetet i Kina. (Foto: Epoch Times)

Panelen på forumet i det mexikanska parlamentet. Politiker, advokater och representanter från människorättsgrupper pratade om de förlorade arbetstillfällena i sitt land på grund av slavarbetet i Kina. (Foto: Epoch Times)

Mexikos före detta ambassadör i Kuba, Ricardo Pascoe, tillade att:
– Mexiko måste som Kinas ekonomiska partner uppmana dem att följa de internationella normerna i fråga om mänskliga rättigheter, arbetsrätt och miljö för att deras exportvaror ska kunna accepteras.

Den som fångade publiken mest var dock Liu Wei, en kvinna som beskrev den tortyr hon lidit av under sju år i kinesiska fängelser.

– 25 poliser bröt sig in i mitt hem. De tog allt mitt Falun Gong-material, grep mig och förde mig till ett fångläger. De slog, förolämpade och torterade mig. Jag fick bara två mål mat om dagen bestående av soppa med sand i. Vi tvingades arbeta 18 timmar i sträck. De satte mig även i hjärntvättsessioner, tvingade mig att titta på filmer som förtalade Falun Gong och försökte senare tvinga mig till att skriva att det var dåligt. Varje minut kändes som en timme. De lät mig inte sova i en minut; jag övervakades dag som natt. Vakterna turades om och ifall jag stängde ögonen slog de mig. Jag grät varje natt.

– Jag vill säga till alla som har samlats här att det fortfarande i dagsläget finns tusentals Falun Gong-utövare inlåsta i dessa fångläger, de lider av tortyr som är mycket värre än det jag fick utstå. Jag drömmer fortfarande om tortyren varje natt, tillade Liu i tårar.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/15167/