loadingAtt mat slängs på äldreboenden tyder på att de som får den serverad får i sig för lite. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT
Att mat slängs på äldreboenden tyder på att de som får den serverad får i sig för lite. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes

Mat i soporna – risk för undernäring bland äldre

Petra Hedbom/TT

Matsvinnet på landets äldreboenden ökar enligt Livsmedelsverkets kartläggning. Risken är att de äldre inte får i sig tillräckligt när maten hamnar i papperskorgen, varnar myndighetens experter. Ett antal enkla råd för att undvika undernäring finns.

I snitt kastades 114 gram per lunchportion på kommunala äldreboenden under 2024. Eftersom maten tillagas utifrån hur många som bor där, och deras energi- och näringsbehov, så är risken att de inte får i sig tillräckligt när mat kastas.

– Det är allvarligt. Det lagas inte mat i överflöd på äldreboenden utan portionerna är anpassade, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.

Fler portioner

Statistiken visar att matsvinnet på de äldreboenden som rapporterar till Livsmedelsverket ökar. Varför det ser ut så är inte klarlagt, men en orsak kan vara att maten serveras i stora portioner vid lunch och middag. Att i stället ha rutiner där mindre portioner servas vid flera tillfällen utspritt över dagen skulle kunna vara bättre, enligt Karin Fritz.

– Aptiten är kanske inte alltid den bästa, och att få en stor portion på en gång kan upplevas som tufft. Om samma mängd energi och näring delas upp på flera mindre mål kan det leda till att mer äts upp, säger hon.

Genom att individanpassa måltider och i högre utsträckning utgå från de boendes önskemål och behov skulle mer troligen ätas upp, enligt Livsmedelsverkets experter. Det skulle i sin tur leda till minskat matsvinn.

Få håller koll

Att äldre kan ha svårt att få i sig tillräckligt med mat som täcker näringsbehovet är välkänt. Att bara 70 kommuner rapporterar in matsvinn är ett problem. I förskola och skola är det nästan 200 kommuner som redovisar hur mycket mat som slängs.

– Och det är bara 25 kommuner som aktivt följer upp konsumtionen och tar reda på hur mycket mat som äts upp genom att mäta hur mycket som serveras och hur mycket som slängs. Man investerar i livsmedel och i personella resurser men tar inte reda på vad som faktiskt hamnar i magarna, säger Karin Fritz.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingAtt mat slängs på äldreboenden tyder på att de som får den serverad får i sig för lite. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT
Att mat slängs på äldreboenden tyder på att de som får den serverad får i sig för lite. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes

Mat i soporna – risk för undernäring bland äldre

Petra Hedbom/TT

Matsvinnet på landets äldreboenden ökar enligt Livsmedelsverkets kartläggning. Risken är att de äldre inte får i sig tillräckligt när maten hamnar i papperskorgen, varnar myndighetens experter. Ett antal enkla råd för att undvika undernäring finns.

I snitt kastades 114 gram per lunchportion på kommunala äldreboenden under 2024. Eftersom maten tillagas utifrån hur många som bor där, och deras energi- och näringsbehov, så är risken att de inte får i sig tillräckligt när mat kastas.

– Det är allvarligt. Det lagas inte mat i överflöd på äldreboenden utan portionerna är anpassade, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.

Fler portioner

Statistiken visar att matsvinnet på de äldreboenden som rapporterar till Livsmedelsverket ökar. Varför det ser ut så är inte klarlagt, men en orsak kan vara att maten serveras i stora portioner vid lunch och middag. Att i stället ha rutiner där mindre portioner servas vid flera tillfällen utspritt över dagen skulle kunna vara bättre, enligt Karin Fritz.

– Aptiten är kanske inte alltid den bästa, och att få en stor portion på en gång kan upplevas som tufft. Om samma mängd energi och näring delas upp på flera mindre mål kan det leda till att mer äts upp, säger hon.

Genom att individanpassa måltider och i högre utsträckning utgå från de boendes önskemål och behov skulle mer troligen ätas upp, enligt Livsmedelsverkets experter. Det skulle i sin tur leda till minskat matsvinn.

Få håller koll

Att äldre kan ha svårt att få i sig tillräckligt med mat som täcker näringsbehovet är välkänt. Att bara 70 kommuner rapporterar in matsvinn är ett problem. I förskola och skola är det nästan 200 kommuner som redovisar hur mycket mat som slängs.

– Och det är bara 25 kommuner som aktivt följer upp konsumtionen och tar reda på hur mycket mat som äts upp genom att mäta hur mycket som serveras och hur mycket som slängs. Man investerar i livsmedel och i personella resurser men tar inte reda på vad som faktiskt hamnar i magarna, säger Karin Fritz.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025