loadingFörsäljningen av riskakor faller kraftigt efter Livsmedelsverkets varning till småbarnsföräldrar. Arkivbild. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Försäljningen av riskakor faller kraftigt efter Livsmedelsverkets varning till småbarnsföräldrar. Arkivbild. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Inrikes

Många väljer bort riskakor

TT

Försäljningen av riskakor rasade efter larmet i höstas, då Livsmedelsverket varnade för att ris, och i synnerhet riskakor, innehåller arsenik.

– Nedgången är kraftig – och accelererande. Försäljningen av riskakor minskar mer och mer för varje månad, säger Tobias Rydergren, pressansvarig på Coop.

Också för Icas del var minskningen betydande: 50 procent under oktober-december i fjol. De smaksatta riskakorna, som är billigare än de naturella, tappade hela 60 procent av försäljningen.

– För Axfood handlade det om en 40-procentig nedgång för riskkakorna i oktober, och försäljningen har aldrig riktigt återhämtat sig, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood som äger Hemköp- och Willys-butikerna.

Fakta: Livsmedelsverkets risråd
  • Att äta risprodukter några gånger i veckan, som de flesta svenskar gör, innebär ingen risk för hälsan. Men den som äter ris varje dag eller kanske flera gånger om dagen får i sig mycket arsenik. Då bör man dra ner på risätandet.
  • Barn bör inte äta ris eller risprodukter oftare än fyra gånger i veckan.
  • Om man kokar riset med ett stort överskott av vatten, som sedan hälls bort, så kan man minska arsenikinnehållet i riset med mer än hälften.
  • Fullkornsris innehåller mer arsenik än vitt ris.

Källa: Livsmedelsverket

Mindre tapp

Även för andra risprodukter, som vanligt matris, noterade de stora livsmedelskedjorna försäljningsminskningar. Här handlade det dock om betydligt mindre tapp – i Icas fall cirka fem procent under sista kvartalet 2015. Claes Salomonsson noterar att Axfood ”börjar komma tillbaka till normala siffror” efter en smärre försäljningsminskning i höstas.

-Sådana här larm märks snabbt i försäljningen, men efter några månader glömmer folk och försäljningen brukar återhämta sig. Men riskakorna sticker ut – dem glömmer folk inte. Det är ovanligt, säger han.

Giftigt ämne

Det var den 29 september som Livsmedelsverket gick ut med en rekommendation om att barn under sex år inte bör äta riskakor.

Verket hänvisade till höga halter av arsenik – ett giftigt grundämne som i större doser ökar risken att drabbas av cancer.

Riskakorna som myndigheten undersökt klarar dock de EU-gränsvärden för arsenik som infördes vid årsskiftet.

När det gäller andra risprodukter nöjde sig Livsmedelsverket med att råda vuxna inte äta ris veckans alla dagar och barn inte oftare än fyra gånger i veckan.

 

 

Mest lästa

Rekommenderat

loadingFörsäljningen av riskakor faller kraftigt efter Livsmedelsverkets varning till småbarnsföräldrar. Arkivbild. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Försäljningen av riskakor faller kraftigt efter Livsmedelsverkets varning till småbarnsföräldrar. Arkivbild. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Inrikes

Många väljer bort riskakor

TT

Försäljningen av riskakor rasade efter larmet i höstas, då Livsmedelsverket varnade för att ris, och i synnerhet riskakor, innehåller arsenik.

– Nedgången är kraftig – och accelererande. Försäljningen av riskakor minskar mer och mer för varje månad, säger Tobias Rydergren, pressansvarig på Coop.

Också för Icas del var minskningen betydande: 50 procent under oktober-december i fjol. De smaksatta riskakorna, som är billigare än de naturella, tappade hela 60 procent av försäljningen.

– För Axfood handlade det om en 40-procentig nedgång för riskkakorna i oktober, och försäljningen har aldrig riktigt återhämtat sig, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood som äger Hemköp- och Willys-butikerna.

Fakta: Livsmedelsverkets risråd
  • Att äta risprodukter några gånger i veckan, som de flesta svenskar gör, innebär ingen risk för hälsan. Men den som äter ris varje dag eller kanske flera gånger om dagen får i sig mycket arsenik. Då bör man dra ner på risätandet.
  • Barn bör inte äta ris eller risprodukter oftare än fyra gånger i veckan.
  • Om man kokar riset med ett stort överskott av vatten, som sedan hälls bort, så kan man minska arsenikinnehållet i riset med mer än hälften.
  • Fullkornsris innehåller mer arsenik än vitt ris.

Källa: Livsmedelsverket

Mindre tapp

Även för andra risprodukter, som vanligt matris, noterade de stora livsmedelskedjorna försäljningsminskningar. Här handlade det dock om betydligt mindre tapp – i Icas fall cirka fem procent under sista kvartalet 2015. Claes Salomonsson noterar att Axfood ”börjar komma tillbaka till normala siffror” efter en smärre försäljningsminskning i höstas.

-Sådana här larm märks snabbt i försäljningen, men efter några månader glömmer folk och försäljningen brukar återhämta sig. Men riskakorna sticker ut – dem glömmer folk inte. Det är ovanligt, säger han.

Giftigt ämne

Det var den 29 september som Livsmedelsverket gick ut med en rekommendation om att barn under sex år inte bör äta riskakor.

Verket hänvisade till höga halter av arsenik – ett giftigt grundämne som i större doser ökar risken att drabbas av cancer.

Riskakorna som myndigheten undersökt klarar dock de EU-gränsvärden för arsenik som infördes vid årsskiftet.

När det gäller andra risprodukter nöjde sig Livsmedelsverket med att råda vuxna inte äta ris veckans alla dagar och barn inte oftare än fyra gånger i veckan.

 

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024