Korta tiden mellan diagnos och behandling och se över läkemedelssystemet. Det är några av förslagen i den nya nationella cancerstrategin.
Sverige ligger bra till vad gäller cancervård men det finns delar som behöver ses över. När utredare Mef Nilbert lämnar över förslag på en uppdaterad cancerstrategi till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) står tidig diagnostik och kortare väntetider i fokus.
– Sverige ligger mycket bra till internationellt och vi har en cancervård av hög kvalitet. Trots det är cancer den främsta orsaken till förlorade levnadsår nationellt och förväntas också bli den vanligaste dödsorsaken. Att vi vidtar åtgärder för att förbättra vården är av stor vikt, säger Ankarberg Johansson under en pressträff.
Förslagen utgår från tre övergripande mål: minskad risk att utveckla cancer och att fler diagnostiseras tidigt, ökad canceröverlevnad och bästa möjliga livskvalitet under och efter cancersjukdom.
Ett av förslagen är att från att någon får en cancerdiagnos till behandlingsstart ska det gå max tre veckor. Ett annat område är att långtidsuppföljning av barn och unga vuxna ska gälla personer upp till 29 år. Detta för att uppmärksamma sena biverkningar som kan uppstå flera år efter avslutad behandling.
Utredaren föreslår också en utredning av läkemedelssystemet.
– Läkemedelsutvecklingen har varit hissnande. Men vi har ett lite gammalt system. Är vi till exempel tillräckligt bra på prishandlingar, säger Mef Nilbert.
Andra förslag handlar om förebyggande insatser för att förhindra cancer såsom tobaksexponering, alkoholpolitik, fysisk aktivitet och UV-strålning.