Regeringen vill locka mer forskning och utveckling till Sverige. Ett nytt avdrag ska utredas för att hålla kostnaderna nere för företagen.
– Vi vill behålla företag här och vi vill gärna att fler flyttar hit, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).
– Ett exempel skulle kunna vara (läkemedelskoncernen) Astra Zeneca. Vi vet att det finns väldigt mycket forskning och utveckling där och vi vill att den typen av bolag ska finnas i Sverige och inte flytta till länder som har andra typer av och bättre skatteincitament, säger Svantesson.
I praktiken skulle det nya avdraget hamna ovanpå det avdrag från arbetsgivaravgiften för anställda som arbetar med forskning och utveckling som redan finns.
Förslag i januari 2026
Utredningen ska enligt ett tilläggsdirektiv titta på hur olika typer av skatteincitament används i andra OECD- och EU-länder och presentera ett förslag till januari 2026.
Företagens utgifter för forskning och utveckling i Sverige uppgick i fjol till 223 miljarder kronor, enligt finansdepartementet. Någon beräkning på hur stora bortfall i skatteintäkter det skulle bli av ett nytt avdrag finns dock inte, enligt Svantesson.
– Nej, det har vi inte.
"Skapar tillväxt"
Svantesson avfärdar risken att Sverige genom att konkurrera med skatteavdrag skulle bidra till en internationell spiral av skattesänkningar som på sikt kan urholka finansieringen av välfärd, försvar eller andra delar av statsapparaten.
– Det är precis tvärtom. Om företagen försvinner från Sverige, vilket de riskerar att göra om vi har en svagare ställning än andra, då kommer vår ekonomi att krympa eller riskera att inte växa i samma takt, säger Svantesson.
– Vi vill behålla företag här och vi vill gärna att fler företag flyttar hit. Det är det som skapar tillväxt och skatteintäkter i grunden, tillägger hon.