Kvinnornas vecka i antågande
Flickebarnet Sara firas med tårta. (Foto: Barbro Plogander/Epoch Times Sverige)


Tiden flyger iväg och vi är redan framme vid högsommaren och fruntimmersveckan. Om det blir värmebölja under fruntimmersveckan återstår att se.

Nu har ju fruntimmersveckan rykte om sig att vara regnig och det stämmer. Det är inte många gånger som dessa dagar har varit helt regnfria. En del människor ansåg tidigare att eftersom det var sex kvinnor som hade namnsdag den veckan, var det solklart att det regnade då. För kvinnor gråter ju så lätt.

Damerna som har namnsdag inleds faktiskt med Fredrik, men sedan kommer de: Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina. Bondepraktikan kallade veckan för flickebarnsveckan och veckan då det vanligen regnar.

Lätt att göra jordgubbstårta till många i långpanna

Att det regnar då, beror på att veckan infaller under årets mest nederbördsrika period, från mitten av juli till och med någon vecka in i augusti. Om det här stämmer i år upptäcker vi snart. 1955 och 1959 var det i alla fall heltorrt.

Alla dessa flickebarn ska firas och traditionen bjuder att det ska firas med tårta. Var och en har sin egen variant av tårta. Här kommer en snabbtårta till Sara:

Saratårta

Det här behövs:

Till kakan

300 gram mandelmassa

3 ägg

½ dl vetemjöl

smör till formen

ströbröd

Topping

1 dl vaniljsås

1½ dl kvarg med vaniljsmak

bär och frukt

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan, rör i äggen och mjölet. Häll smeten i en smord och bröad form, cirka 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Låt kakan kallna.

Vispa vaniljsåsen, som ska vara tjock, och rör i kvargen. Bred fyllningen över kakan. Lägg på bär och frukt av alla de sorter i en toppig hög.

Ät upp tårtan, för kom ihåg att på Emma-dagen börjar rötmånaden.

Så klarar du rötmånaden utan magsjuka

Kinesiska jordgubbar var hormonbehandlade – och ihåliga