loadingBönder säljer jordgubbar från kärror på en gata i Peking den 2 februari 2010. (Foto: Frederic J. Brown /AFP/Getty Images)
Bönder säljer jordgubbar från kärror på en gata i Peking den 2 februari 2010. (Foto: Frederic J. Brown /AFP/Getty Images)
Hälsa & Livsstil

Kinesiska jordgubbar var hormonbehandlade – och ihåliga

Frank Fang - Epoch Times

Nu kan även bär läggas till listan över varor man som kund bör vara uppmärksam på i Kina.

Nyligen köpte Wang, en man från Chengdu i Sichuanprovinsen, jordgubbar av en gatuförsäljare när han var på väg hem. Jordgubbarna han erbjöds att smaka på var väldigt goda. Han tyckte inte det var konstigt att försäljaren hindrade honom att själv välja jordgubbar, genom att säga att de var för ömtåliga.

– Jag tyckte det lät rimligt, så jag lät honom plocka ihop jordgubbarna, sade Wang till Tianfu Morning Post den 11 mars.

Men när familjen sedan smakade på jordgubbarna var de smaklösa, och vad värre var – ihåliga. När de tittade närmare på jordgubbarna såg de att alla hade märken efter nålstick. Något verkade alltså ha injicerats i dem.

Professor Luo från Sichuans jordbruksuniversitet förklarade i en intervju av Tianfu Morning Post, att en del jordgubbar förvisso har ett hålrum i mitten, men att det också kan bli så när jordgubbarna injicerats med tillväxthormon.

Professor Luo trodde att tillväxthormonerna som just de här jordgubbarna behandlats med var tillväxtregulatorer som inte är skadliga att äta, åtminstone inte enligt nuvarande forskning.

Vissa tillväxtregulatorer eller mogningsmedel har identifierats som skadliga för människor, medan andra är ofarliga.

– Jordgubbar som växer normalt är inte tillgängliga på marknaden den här årstiden. De mognar vanligen först i april, sade professor Luo.

Naturliga jordgubbar till salu i Washington. (Foto: Paul J. RICHARDS /AFP/Getty Images)

Jordgubbar till försäljning. (Foto: Paul J. Richards /AFP/Getty Images)

Det är inte första gången mat producerad i Kina visar sig vara mixtrad med. Till exempel har räkor injicerats med gelé, som ibland varit ofarlig och ätlig, men även industrigelé som innehåller tungmetaller har använts. Försäljarna säljer räkor med gelé för att öka deras vikt och därmed försäljningsinkomsten, säger Zhang som är skaldjursförsäljare i Shandongprovinsen.

Till det mer uppseendeväckande matfusket i Kina kan man också räkna konstgjorda ägg.

VIDEO: Så här tillverkas falska hönsägg i Kina

”Zombiekött” och te med gummibollar bland fjolårets kinesiska matskandaler

Mest lästa

Rekommenderat

loadingBönder säljer jordgubbar från kärror på en gata i Peking den 2 februari 2010. (Foto: Frederic J. Brown /AFP/Getty Images)
Bönder säljer jordgubbar från kärror på en gata i Peking den 2 februari 2010. (Foto: Frederic J. Brown /AFP/Getty Images)
Hälsa & Livsstil

Kinesiska jordgubbar var hormonbehandlade – och ihåliga

Frank Fang - Epoch Times

Nu kan även bär läggas till listan över varor man som kund bör vara uppmärksam på i Kina.

Nyligen köpte Wang, en man från Chengdu i Sichuanprovinsen, jordgubbar av en gatuförsäljare när han var på väg hem. Jordgubbarna han erbjöds att smaka på var väldigt goda. Han tyckte inte det var konstigt att försäljaren hindrade honom att själv välja jordgubbar, genom att säga att de var för ömtåliga.

– Jag tyckte det lät rimligt, så jag lät honom plocka ihop jordgubbarna, sade Wang till Tianfu Morning Post den 11 mars.

Men när familjen sedan smakade på jordgubbarna var de smaklösa, och vad värre var – ihåliga. När de tittade närmare på jordgubbarna såg de att alla hade märken efter nålstick. Något verkade alltså ha injicerats i dem.

Professor Luo från Sichuans jordbruksuniversitet förklarade i en intervju av Tianfu Morning Post, att en del jordgubbar förvisso har ett hålrum i mitten, men att det också kan bli så när jordgubbarna injicerats med tillväxthormon.

Professor Luo trodde att tillväxthormonerna som just de här jordgubbarna behandlats med var tillväxtregulatorer som inte är skadliga att äta, åtminstone inte enligt nuvarande forskning.

Vissa tillväxtregulatorer eller mogningsmedel har identifierats som skadliga för människor, medan andra är ofarliga.

– Jordgubbar som växer normalt är inte tillgängliga på marknaden den här årstiden. De mognar vanligen först i april, sade professor Luo.

Naturliga jordgubbar till salu i Washington. (Foto: Paul J. RICHARDS /AFP/Getty Images)

Jordgubbar till försäljning. (Foto: Paul J. Richards /AFP/Getty Images)

Det är inte första gången mat producerad i Kina visar sig vara mixtrad med. Till exempel har räkor injicerats med gelé, som ibland varit ofarlig och ätlig, men även industrigelé som innehåller tungmetaller har använts. Försäljarna säljer räkor med gelé för att öka deras vikt och därmed försäljningsinkomsten, säger Zhang som är skaldjursförsäljare i Shandongprovinsen.

Till det mer uppseendeväckande matfusket i Kina kan man också räkna konstgjorda ägg.

VIDEO: Så här tillverkas falska hönsägg i Kina

”Zombiekött” och te med gummibollar bland fjolårets kinesiska matskandaler

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024