Kritik: Sverige slappt mot Kina
Hongkongbor har varnat för att de fem försvunna bokhandlarna, varav två europeiska medborgare, visar att makten i Peking blivit djärvare i sin strävan att tysta oliktänkande. (Foto: Vincent Yu/AP/TT-arkivbild)


I höstas försvann en känd svensk Kinakritiker i Thailand. Flera som följt ärendet menar att engagemanget från Sverige varit på tok för försiktigt.

– Tyst diplomati ensamt i Kina fungerar aldrig. Tjänstemännen i Peking har visat att de bara förstår hårt maktspråk, säger människorättsorganisationen Human Rights Watchs Kinachef Sophie Richardson till TT.

I mitten av oktober försvann en svensk medborgare, som ger ut populära skandalböcker om Kinas högsta ledare, utanför sin semesterbostad i Pattaya. Tre av hans anställda kidnappades samma vecka i Kina och vid nyår försvann maken till förlagets andre delägare från Hongkong.

FAKTA: De misstänkta kidnappningarna
Den 17 oktober försvann svensken, en man i 50-årsåldern, från sin bostad i thailändska Pattaya. En undersökning från The Guardian indikerar att han kan ha förts över gränsen till Kambodja och sedan flugits till Kina.
15-24 oktober kidnappas tre anställda från det kinesiska fastlandet utanför Hongkong. Enligt BBC förberedde förlaget precis en bok om en otrohetsaffär med Kinas president Xi Jinping.
Den 30 december försvann förlagets andre delägare, brittiske medborgaren Lee Bo, från Hongkong. Enligt lokala medier har förlagets bokhandel tagits över av en person med kopplingar till organiserad brottslighet – som ska ha samlat in information om företagets kunder.
Svensken och Lee har sporadiskt hört av sig till anhöriga med kryptiska meddelanden från okänd ort.
Källa: The Guardian, South China Morning Post

Kina kallsinnigt

Kina har förnekat kännedom om fallet men risken anses hög att enpartistaten, som det senaste halvåret intensifierat förföljelser mot oliktänkande och står nära militärjuntan i Thailand, fängslat kvintetten.

På Twitter har korrespondenter från bland annat AFP och New York Times uttryckt förvåning och sarkasm över vad de uppfattar som Sveriges slappa hållning i ärendet.

UD: Tar på allvar

UD uppger dock att ambassaderna i Peking, Hongkong och Bangkok flera gånger talat med ”höga företrädare” om fallet och att man i Stockholm kallat till sig Kinas och Thailands ambassadörer. I går torsdag kommenterade utrikesminister Margot Wallström fallet i ett mejl till TT som dock fokuserade på en annan svensk, gripen i Peking den 3 januari.

– Det är bra att man tar tag i det på hög nivå men det borde hänt tidigare, säger frilansjournalisten Jojje Olsson, bosatt i Peking sedan flera år.

Dotter fick mystiskt meddelande från försvunnen far

Kinaforskaren Magnus Fiskesjö, före detta kulturattaché i Peking, tror dock att UD kan ha agerat effektivt i det tysta och menar att Wallströms uttalande där hon nu direkt pekar ut Kina är tydligt. Däremot anser han att svenska medier visat tafatthet.

– Det borde skrivas mer om det här. Svenska medier kunde själva försöka fråga både Kina och Thailand vad de håller på med.

Regeringar i väst tiger om rättsrötan i Kina