loadingNästan ingen som äter fisk på restaurang vet om den är miljömärkt, visar en ny Sifoundersökning. (Foto: Jessica Gow / TT-arkivbild)
Nästan ingen som äter fisk på restaurang vet om den är miljömärkt, visar en ny Sifoundersökning. (Foto: Jessica Gow / TT-arkivbild)
Inrikes

Krångligt att informera om fisk

Epoch Times

Nästan ingen som äter fisk på restaurang vet om den är miljömärkt, visar en ny Sifoundersökning. Inte så konstigt. Din fiskrätt kan vara miljöcertifierad utan att restaurangen får berätta om det.

Vet ej. Så svarade 64 procent på en fråga om huruvida restaurangfisken de ätit det senaste halvåret varit miljömärkt.

Eftersom 24 procent i undersökningen, som beställts av Världsnaturfonden WWF, svarade att de inte ätit fisk på krogen innebär det att väldigt få av fiskätarna haft särskilt bra koll på vad de stoppat i sig.

– När det gäller färsk fisk är det väldigt dålig information och väldigt få restauranger som är certifierade, säger Inger Näslund, expert på fiskefrågor på WWF.

– De bästa fiskarna är de som endera är certifierade med MSC, ASC eller Krav. Alternativt att de finns på ”grönt ljus” i WWF:s fiskguide.

Stor diskussion

Ett krux i sammanhanget är att en restaurang mycket väl kan servera miljöcertifierad fisk utan att informera om det med exempelvis certifieringsmärken på skyltar och menyer. För att få göra det krävs nämligen att även restaurangen i sig är certifierad.

Tanken med kravet är dels att på så vis kunna garantera informationen om fiskens ursprung i varje led, dels att det ska löna sig för att certifiera sig.

– Det har varit en ganska stor diskussion om det här med kostnaderna för certifiering. Men om man jämför med kostnaden för fisket att certifieras så är kostnaden för en spårbarhetscertifiering väldigt liten. Sedan måste man betala den som ska utföra kontrollen, säger Inger Näslund.

”Krånglig väg”

Intresset för miljöcertifierad fisk är relativt stort, enligt Sifoundersökningen. En tydligare märkning på restaurangerna skulle kunna få hälften av de svarande att välja miljömärkt fisk.
Det går dock att få svar även om krogen saknar certifiering. Det är helt enkelt bara lite bökigare.

– Det man kan begära är att höra varifrån fisken har kommit och hur den har fångats. För det finns ju alltid en följesedel på alla leveranser. Men då blir det ju en krånglig väg, och sitter man på restaurang är det väldigt få människor som vill göra det. ”Har du någon bipacksedel” är inte det första man säger på restaurangen.

(TT)

Få vet vad de ätit
En av frågorna i undersökningen löd: ”Har den fisk du ätit på restaurang det senaste halvåret varit miljömärkt?”
Ja, jag väljer enbart miljömärkt fisk: 4 procent.
Ja, enstaka gånger: 6 procent
Nej: 2 procent.
Vet ej: 64 procent.
Jag har inte ätit fisk på restaurang det senaste halvåret: 24 procent.
1 006 personer deltog i undersökningen, som beställts av Världsnaturfonden (WWF).
Källa: Sifo och WWF
Miljömärkt fisk
Marine Stewardship Council (MSC) är en internationell organisation som arbetar för miljömärkning av fisk och skaldjur. Miljömärket visar att fisken kommer från livskraftiga bestånd och har fångats med minimal inverkan på havsmiljön.
Aquaculture Stewardship Council (ASC) är en internationell hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter.
Krav-märket är en svensk miljöcertifiering som står för en hållbar livsmedelsproduktion. Den omfattar både vildfångade och odlade fisk- och skaldjursprodukter.
Källa: WWF

Världsnaturfonden WWF stödjer certifieringarna MSC, ASC och Krav.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingNästan ingen som äter fisk på restaurang vet om den är miljömärkt, visar en ny Sifoundersökning. (Foto: Jessica Gow / TT-arkivbild)
Nästan ingen som äter fisk på restaurang vet om den är miljömärkt, visar en ny Sifoundersökning. (Foto: Jessica Gow / TT-arkivbild)
Inrikes

Krångligt att informera om fisk

Epoch Times

Nästan ingen som äter fisk på restaurang vet om den är miljömärkt, visar en ny Sifoundersökning. Inte så konstigt. Din fiskrätt kan vara miljöcertifierad utan att restaurangen får berätta om det.

Vet ej. Så svarade 64 procent på en fråga om huruvida restaurangfisken de ätit det senaste halvåret varit miljömärkt.

Eftersom 24 procent i undersökningen, som beställts av Världsnaturfonden WWF, svarade att de inte ätit fisk på krogen innebär det att väldigt få av fiskätarna haft särskilt bra koll på vad de stoppat i sig.

– När det gäller färsk fisk är det väldigt dålig information och väldigt få restauranger som är certifierade, säger Inger Näslund, expert på fiskefrågor på WWF.

– De bästa fiskarna är de som endera är certifierade med MSC, ASC eller Krav. Alternativt att de finns på ”grönt ljus” i WWF:s fiskguide.

Stor diskussion

Ett krux i sammanhanget är att en restaurang mycket väl kan servera miljöcertifierad fisk utan att informera om det med exempelvis certifieringsmärken på skyltar och menyer. För att få göra det krävs nämligen att även restaurangen i sig är certifierad.

Tanken med kravet är dels att på så vis kunna garantera informationen om fiskens ursprung i varje led, dels att det ska löna sig för att certifiera sig.

– Det har varit en ganska stor diskussion om det här med kostnaderna för certifiering. Men om man jämför med kostnaden för fisket att certifieras så är kostnaden för en spårbarhetscertifiering väldigt liten. Sedan måste man betala den som ska utföra kontrollen, säger Inger Näslund.

”Krånglig väg”

Intresset för miljöcertifierad fisk är relativt stort, enligt Sifoundersökningen. En tydligare märkning på restaurangerna skulle kunna få hälften av de svarande att välja miljömärkt fisk.
Det går dock att få svar även om krogen saknar certifiering. Det är helt enkelt bara lite bökigare.

– Det man kan begära är att höra varifrån fisken har kommit och hur den har fångats. För det finns ju alltid en följesedel på alla leveranser. Men då blir det ju en krånglig väg, och sitter man på restaurang är det väldigt få människor som vill göra det. ”Har du någon bipacksedel” är inte det första man säger på restaurangen.

(TT)

Få vet vad de ätit
En av frågorna i undersökningen löd: ”Har den fisk du ätit på restaurang det senaste halvåret varit miljömärkt?”
Ja, jag väljer enbart miljömärkt fisk: 4 procent.
Ja, enstaka gånger: 6 procent
Nej: 2 procent.
Vet ej: 64 procent.
Jag har inte ätit fisk på restaurang det senaste halvåret: 24 procent.
1 006 personer deltog i undersökningen, som beställts av Världsnaturfonden (WWF).
Källa: Sifo och WWF
Miljömärkt fisk
Marine Stewardship Council (MSC) är en internationell organisation som arbetar för miljömärkning av fisk och skaldjur. Miljömärket visar att fisken kommer från livskraftiga bestånd och har fångats med minimal inverkan på havsmiljön.
Aquaculture Stewardship Council (ASC) är en internationell hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter.
Krav-märket är en svensk miljöcertifiering som står för en hållbar livsmedelsproduktion. Den omfattar både vildfångade och odlade fisk- och skaldjursprodukter.
Källa: WWF

Världsnaturfonden WWF stödjer certifieringarna MSC, ASC och Krav.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024