Här köper Arabländerna sina vapen
Libyska rebeller med en kulspruta på den sista rebellkontrollerade punkten i Brega innan Muammar Gadaffis styrkor tvingade ut dem från den östliga staden med kraftig beskjutning den 13 mars. (Foto: Gianliuigi Guercia/ AFP/ Getty Images)


Regimerna i Algeriet, Saudiarabien, Bahrain och Libyen använder välutrustade säkerhetsstyrkor för att undertrycka oppositionen i sina länder. Styrkorna är utrustade med vapen som tidigare eller nyligen tillhandahållits av länder som Frankrike, Ryssland och USA.

På måndagen publicerade Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri) sin årsbok 2011 med nya uppgifter om internationella vapentransaktioner. USA är fortfarande världens största vapenleverantör med 30 procent av den totala vapenhandeln och har levererat vapen till 75 olika länder under åren mellan 2006 och 2010. Mellanöstern fick 28 procent av dessa vapen

Av de oroliga arabländerna var det Algeriet som importerade flest vapen. Sipris databas visar exakt vem som köpt vad och från vem under de senaste 60 åren. Den här databasen visar att Algeriet har köpt tjugofem MiG-stridsplan, tjugofem Su-24 bombplan, tjugoåtta Su-30 flygplan och beställt ytterligare sexton Su-30 plan, och det är bara från Ryssland under de senaste tio åren. Totalt har 13 länder skickat 57 olika objekt däribland helikoptrar, ubåtar, stridsvagnar, missiler och luftspaningsradar.

Saudiarabien har köpt många avancerade system som till exempel långdistanssystem för precisionsidentifierings, luftförsvarssystem samt Apache- och Blackhawkhelikoptrar. Från Storbritannien har de fått de första sexton av sjuttiotvå Eurofighter Typhoon flygplan. Enligt Pieter Wezeman från Sipri i Saudiarabien är ganska många av personalen som arbetar med dessa system utlänningar.

Det lilla landet Bahrain köpte de flesta av sina vapen, mest helikoptrar och missiler, från USA.

Företag får ofta stöd från sina regeringar vid vapenförsäljning. Handeln med stridsflygplan och fartyg omsätter miljardtals dollar. ”Europeiska producenter i synnerhet efter exportmöjligheter och får statligt stöd av exportfrämjande åtgärder”, säger Mark Bromley, europeisk expert, i ett pressmeddelande.

Efter att FN:s vapenembargo mot Libyen hävdes 2003 tävlade Ryssland, Frankrike och Storbritannien om de efterlängtade stororderna. Pieter Wezeman sade att ”det var mycket troligt att Putin, Sarkozy och Blair var direkt inblandade i vapenförsäljningen till Libyen”.

Men Libyen har inte köpt så mycket. Enligt databasen är det två lätta helikoptrar, tvåhundra pansarvärnsrobotar och två transportflygplan, men enligt Wezeman har det förekommit en del små tillägg senare i form av stridsvagnar och fyra stridsflygplan.

Även om Gaddafi inte har köpt så mycket har han köpt en stor mängd handeldvapen från Belgien och några italienska gränskontrollsystem, sade Wezeman. Det är troligt att de tillsammans med förbättrade stridsvagnar används mot rebellerna vilka mestadels bara har tillgång till äldre vapen. Två av de avancerade planen var de som hamnade på Malta efter att piloterna vägrat att skjuta på demonstranterna, sade Wezeman.

Jämfört med övriga länder i regionen är de flesta av Libyens vapen inte avancerade och bör inte utgöra ett stort hinder för en flygförbudszon över landet. Det finns en icke levererad order på S-300 luftvärnssystem från Ryssland. Men Gaddafis nuvarande luftvärnssystem går tillbaka till 70- och 80-talet och kan jämföras med det som Saddam Hussein använde för 10 år sedan i Irak, sade Wezeman.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/world/where-arab-regimes-buy-their-weapons-52977.html