Med så många olika typer av matlagningskärl som det finns på marknaden idag kan det vara svårt att veta vilket som är det bästa och säkraste alternativet för våra familjer. De hederliga gjutjärnspannorna är fortfarande bland de mest hållbara och giftfria typerna av matlagningsredskap.
Om du vet hur man använder gjutjärn på rätt sätt, då kan den vara lika lätt att använda och rengöra som de mycket mer praktiska men kemiskt belagda kärlen som benämns som "non-stick".
Om de vårdas, kan de hålla en livstid och föras vidare från generation till generation.
Gjutjärn är det mest traditionella när det gäller hållbara köksredskap. Och om de vårdas, kan de hålla en livstid och föras vidare från generation till generation. Men ett vanligt klagomål är att maten tenderar att fastna i gjutjärn, eftersom den inte har lager med teflon eller andra non-stickytor, som ofta innehåller perfluorerade kemikalier eller PFC som frigör skadliga ångor i luften och läcker giftiga ämnen in i maten.
Köksredskap i rostfritt stål är ett säkert alternativ, men om det får repor kan det också läcka nickel och andra oönskade ämnen till livsmedlen. För grytor och stekpannor är rostfritt stål fortfarande ett utmärkt val, men när det kommer till stekpannor och grillpannor är gjutjärn förmodligen det bästa och här ska jag förklara varför.
Gjutjärn blir bara bättre med tiden
Paul Wheaton som arbetar för permakultur (för en hållbar utveckling och återuppbyggande av jordens resurser) förklarar på sin blogg hur man väljer gjutjärnskärl, hur man bäst tar hand om det och hur man gör för att bevara det och låta det bli bättre med tiden. Till skillnad från de flesta andra typer av matlagningsredskap blir faktiskt gjutjärn bättre med tiden när det regelbundet skrapas och brukas. Personer med anemi eller järnbrist kan också dra nytta av järnet som finns i gjutjärn.
Enligt Wheaton är de bästa typerna av gjutjärn äldre och återfinns på second hand. Många äldre gjutjärnspannor och -redskap har maskinbehandlats för att bli släta, i motsats till de grova ytor som finns på nyare gjutjärnsredskap. Äldre stekpannor har också använts under många år vilket gjort att de redan har "brukats in".
"Många av de erfarna gjutjärnsbrukarna [rekommenderar] att köpa en flitigt använd stekpanna", skriver han. Men om en ny stekpanna är det enda alternativet, rekommenderar han att man med hjälp av en stekspade av rostfritt stål med en platt kant jämnar till den något och att man ska "bränna in den".

Kokosfett är ett vegetabiliskt och mättat fett.
Baconfett passar bra till inbränning av gjutjärnskärl
Ordentlig "inbränning" av en gjutjärnsstekpanna innebär att låta matolja genomtränga stekytan utan att tvätta bort det efter varje användning. Denna process är unik för gjutjärn och ger en slät polymeriserad fet yta, vilket gör den glatt och lättare att rengöra.
Enligt Wheatons erfarenhet fungerar mättade fetter som till exempel baconfett, som förblir fasta vid rumstemperatur bäst för att skapa den perfekta ytan på gjutjärnet. Hydrerade oljor är giftiga och bör därför undvikas, och mono- och fleromättade fetter tenderar att lämna en klibbig yta.
Att bränna in gjutjärn med mättade fetter hjälper också till att skydda ytan mot rost, vilket kan bildas när kärlet inte torkas av ordentligt efter användning. Wheaton rekommenderar uppvärmning av gjutjärnskärl på spishällen för att avlägsna överflödigt vatten eftersom vanlig handdukstorkning inte gör det riktigt torrt. Om det skulle bildas rost, gropigheter eller ingrodda matrester råder Wheaton att man använder ett självrengöringsalternativ i ugnen för att bokstavligen "baka" bort det.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.