loading
För att tedrickandet skall ha störst hälsoeffekt är lösa teblad att föredra och att man brygger med rätt vattentemperatur. Här hälls japanskt Sencha-te upp i en tekopp. Foto Benjamin Chasteen
För att tedrickandet skall ha störst hälsoeffekt är lösa teblad att föredra och att man brygger med rätt vattentemperatur. Här hälls japanskt Sencha-te upp i en tekopp. Foto Benjamin Chasteen
Hälsa

Hälsofördelarna med te och hur du bäst brygger det

Benjamin Chasteen

Te har en historia lika gammal som den kinesiska kulturen. Genom tiderna har tedrickande ansetts vara hemligheten till långt liv, och har också varit en inspirationskälla för poesi och historieberättande.

Näst efter vatten är det te man dricker mest av i hela världen, och för vissa personer är tebryggandet en konst som bara kan behärskas efter många års övning. Oavsett om man är nybörjare, tekännare eller någon som vill lära sig mer, ger vi här fem tips på hur du får ut det mesta av denna världsskatt.

1. Lösbladsté kontra tepåsar

Jag förvånas över att många människor påstår att de inte gillar te, särskilt grönt te, eftersom det är ”för beskt”. Jag brukar då fråga vilken typ av grönt te de dricker och får då svaret: ”Jag vet inte, det var bara grönt te i en tepåse”.

Skillnaden i kvalitet mellan lösbladsté och tepåsar är lika stor som mellan varmkorv och filet mignon.

Skillnaden i kvalitet mellan lösbladsté och tepåsar är lika stor som mellan varmkorv och filet mignon. När du använder tepåsar gör du avkall på både smak och kvalitet. Naturligtvis kan man hitta fint kvalitetsté även i tepåsar, men det hör till ovanligheterna.

Varför är då skillnaderna så stora?

När odlarna säljer sina téer säljer de oftast den högsta kvaliteten först. Där är tebladen hela, det finns nästan inga stjälkar inblandade och téet är fullt av vita knoppar. Det är det dyraste téet. Ju fler knoppar man ser bland de torra bladen desto bättre, eftersom det är knopparna som ger de bästa hälsoeffekterna och som ger sötma.

Efter att det bästa téet har sålts säljer odlaren mellankvaliteterna som har söndriga blad med inblandade stjälkar och inte många knoppar. Till sist borstas de överblivna resterna på botten av tekorgen upp för att användas till tepåsar. Det téet säljs till ett billigt pris.

Teplockare i utkanten av Hangzhou, Zhejiangprovinsen i Kina, den 22 mars 2007. Foto: China Photos/Getty Images

2. Att brygga lösbladsté

Så hur brygger man te på bästa sätt? Det finns fem huvudtyper av te som alla kommer från samma planta – Camellia sinensis. Det finns vita, gröna, oolong-, pu’er- och svarta teer.

Jag gillar oftast att ta lite mer te och brygga det kortare tid. Det gör att man får en fyllig smak med fler hälsoeffekter. Du kan njuta av samma blad i en andra, eller till och med en tredje bryggning. En bra mängd är ungefär en matsked till knappt tre deciliter vatten. De flesta oolongtéerna behöver du bara en tesked av eftersom de väger mer.

Bryggtid och vattentemperatur kan variera mycket beroende på tesort och hur mycket du använder. Om du inte har något emot besk smak på téet och ytterligare vill öka hälsoeffekterna, brygg det då helt enkelt längre än vad som anges nedan.

Om du brygger samma te mer än en gång, kommer du att få samma nytta av det som om du bryggde det under längre tid och endast en gång.

Vitt: 75-80 grader i 2,5 till 3 minuter

Grönt: 80-85 grader i 2,5 minut

Japanskt grönt te: 65-75 grader i 2 minuter

Oolong: 90-93 grader i ca 3 minuter

Svart te: 96-99 grader i ca 1,5 minuter (Jag gillar mina svarta téer lätta så att smaken är söt. Om du föredrar det starkare, låt dra längre tid.)

Pu’er: 99 grader i 2,5 minuter

Om du använder temängden och bryggtiderna som nämns ovan, kommer du att kunna brygga samma blad minst 2-3 gånger. För Oolong gäller att ju bättre kvalitet desto fler gånger kan du brygga det. Oolong smakar oftast bäst och har fler fördelar efter den andra omgången eftersom bladen börjar bli fullt utrullade efter första bryggningen.

3. Kvalitet och inköp

Fint te liknar fint vin. En flaska cabernet sauvignon kan kosta 10 dollar men kan också säljas för hundratals dollar beroende på hur fin den årgången är.

Liksom vin kan te skördas, plockas och bearbetas på många sätt och komma från olika teodlingar. Man behöver inte lägga hundratals dollar på te för att få téets hälsofördelar, men ju mer pengar man betalar desto bättre kvalitet, smak och färskhet får man.

Precis som för vindruvor kan höjd och klimat påverka téets smak. Växten Camellia sinensis odlas normalt på högre höjder. Vad gäller téer av högsta kvalitet så bedömer odlaren på skördedagen mängden dagg och dimma, sol eller moln och även vindhastighet, eftersom dessa faktorer påverkar den slutliga smaken av téet. Smaken påverkas också av tiden på dagen då tebladen plockas.

Te från små teodlingar som bearbetar téet för hand på traditionellt sätt är alltid dyrare, eftersom deras te vanligtvis växer på högre höjder och är svårare att skörda. Dessa téer har alltid högre kvalitet. Stora kommersiella, eller statligt ägda odlingar, skördar en stor mängd te genom att använda maskiner. Det téet är billigare och av lägre kvalitet, eftersom det växer på lägre höjder och är lättare att skörda.

Så var köper du de bästa téerna? De flesta konventionella livsmedelsbutikerna har vanligtvis de populära, kommersiella téerna, medan butiker specialiserade på te eller ekologiska butiker ofta har anställda som har mycket kunskaper om te. Det är förmodligen där du hittar ditt bästa te.

Teplockare i utkanten av Hangzhou i Zhejiangprovinsen. Foto: China Photos/Getty Images

4. Hälsofördelar av olika sorters te

Varje tesort gagnar kroppen på olika sätt så du bör tänka på funktionen såväl som smaken när du väljer dina teblad.

Vitt te

Vitt te är det minst förädlade, och som téet med den högsta antioxidantnivån är det känt för sina cancerförebyggande egenskaper. Vitt te har också funktionen av att kyla kroppen.

Grönt te

Grönt te hjälper också till att kyla kroppen och är en naturlig avgiftare. Det innehåller aminosyran teanin som är känd för att stödja koncentrationsförmågan och förbättra minnet.

Oolong

Oolong hjälper till att sänka blodtrycket, hjälper till med viktminskning och förbättrar matsmältningen.

Svart te

Svart te hjälper till att värma kroppen. Det hjälper matsmältningen och har en del antioxidanter, men färre än vitt te då det svarta téet har bearbetats mer.

Pu’er

Pu’er sänker kolesterolhalten, och genom att dricka det direkt efter maten hjälper det matsmältnignen då det hjälper till att bryta ner fettet i maten.

5. Årstiderna

Inte många känner till att det enligt traditionen i Kina dracks olika sorters téer beroende på vilken årstid det var. Nedan redovisas när man kan få maximal nytta av téer för varje årstid.

Vår: Passa på att njuta av alla nya, fräscha téer som precis har skördats under tidig vår.

Sommar: Bästa tiden för vitt och grönt te eftersom de bidrar till att kyla ner kroppen och hjälper till med att upprätthålla qi-balansen i kroppen under den varma årstiden.

Höst: Oolong- och svarta téer är bäst när temperaturen svalnar då dessa hjälpa till att värma kroppen. Svart te med lite av örten astragalus (vedelsläktet) kan lindra besvär med lungorna under den kalla årstiden.

Vinter: Svart te är bra på att värma kroppen på vintern. Om man lägger till en bit kanelstång och några gojibär kommer det att hjälpa cirkulationen av blod och qi. Läggs en liten sockerbit till hjälper det att lena halsen och skydda mot hosta.

Benjamin Chasteen är certifierad teexpert och delar gärna med sig av sina kunskaper vid olika tillfällen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loading
För att tedrickandet skall ha störst hälsoeffekt är lösa teblad att föredra och att man brygger med rätt vattentemperatur. Här hälls japanskt Sencha-te upp i en tekopp. Foto Benjamin Chasteen
För att tedrickandet skall ha störst hälsoeffekt är lösa teblad att föredra och att man brygger med rätt vattentemperatur. Här hälls japanskt Sencha-te upp i en tekopp. Foto Benjamin Chasteen
Hälsa

Hälsofördelarna med te och hur du bäst brygger det

Benjamin Chasteen

Te har en historia lika gammal som den kinesiska kulturen. Genom tiderna har tedrickande ansetts vara hemligheten till långt liv, och har också varit en inspirationskälla för poesi och historieberättande.

Näst efter vatten är det te man dricker mest av i hela världen, och för vissa personer är tebryggandet en konst som bara kan behärskas efter många års övning. Oavsett om man är nybörjare, tekännare eller någon som vill lära sig mer, ger vi här fem tips på hur du får ut det mesta av denna världsskatt.

1. Lösbladsté kontra tepåsar

Jag förvånas över att många människor påstår att de inte gillar te, särskilt grönt te, eftersom det är ”för beskt”. Jag brukar då fråga vilken typ av grönt te de dricker och får då svaret: ”Jag vet inte, det var bara grönt te i en tepåse”.

Skillnaden i kvalitet mellan lösbladsté och tepåsar är lika stor som mellan varmkorv och filet mignon.

Skillnaden i kvalitet mellan lösbladsté och tepåsar är lika stor som mellan varmkorv och filet mignon. När du använder tepåsar gör du avkall på både smak och kvalitet. Naturligtvis kan man hitta fint kvalitetsté även i tepåsar, men det hör till ovanligheterna.

Varför är då skillnaderna så stora?

När odlarna säljer sina téer säljer de oftast den högsta kvaliteten först. Där är tebladen hela, det finns nästan inga stjälkar inblandade och téet är fullt av vita knoppar. Det är det dyraste téet. Ju fler knoppar man ser bland de torra bladen desto bättre, eftersom det är knopparna som ger de bästa hälsoeffekterna och som ger sötma.

Efter att det bästa téet har sålts säljer odlaren mellankvaliteterna som har söndriga blad med inblandade stjälkar och inte många knoppar. Till sist borstas de överblivna resterna på botten av tekorgen upp för att användas till tepåsar. Det téet säljs till ett billigt pris.

Teplockare i utkanten av Hangzhou, Zhejiangprovinsen i Kina, den 22 mars 2007. Foto: China Photos/Getty Images

2. Att brygga lösbladsté

Så hur brygger man te på bästa sätt? Det finns fem huvudtyper av te som alla kommer från samma planta – Camellia sinensis. Det finns vita, gröna, oolong-, pu’er- och svarta teer.

Jag gillar oftast att ta lite mer te och brygga det kortare tid. Det gör att man får en fyllig smak med fler hälsoeffekter. Du kan njuta av samma blad i en andra, eller till och med en tredje bryggning. En bra mängd är ungefär en matsked till knappt tre deciliter vatten. De flesta oolongtéerna behöver du bara en tesked av eftersom de väger mer.

Bryggtid och vattentemperatur kan variera mycket beroende på tesort och hur mycket du använder. Om du inte har något emot besk smak på téet och ytterligare vill öka hälsoeffekterna, brygg det då helt enkelt längre än vad som anges nedan.

Om du brygger samma te mer än en gång, kommer du att få samma nytta av det som om du bryggde det under längre tid och endast en gång.

Vitt: 75-80 grader i 2,5 till 3 minuter

Grönt: 80-85 grader i 2,5 minut

Japanskt grönt te: 65-75 grader i 2 minuter

Oolong: 90-93 grader i ca 3 minuter

Svart te: 96-99 grader i ca 1,5 minuter (Jag gillar mina svarta téer lätta så att smaken är söt. Om du föredrar det starkare, låt dra längre tid.)

Pu’er: 99 grader i 2,5 minuter

Om du använder temängden och bryggtiderna som nämns ovan, kommer du att kunna brygga samma blad minst 2-3 gånger. För Oolong gäller att ju bättre kvalitet desto fler gånger kan du brygga det. Oolong smakar oftast bäst och har fler fördelar efter den andra omgången eftersom bladen börjar bli fullt utrullade efter första bryggningen.

3. Kvalitet och inköp

Fint te liknar fint vin. En flaska cabernet sauvignon kan kosta 10 dollar men kan också säljas för hundratals dollar beroende på hur fin den årgången är.

Liksom vin kan te skördas, plockas och bearbetas på många sätt och komma från olika teodlingar. Man behöver inte lägga hundratals dollar på te för att få téets hälsofördelar, men ju mer pengar man betalar desto bättre kvalitet, smak och färskhet får man.

Precis som för vindruvor kan höjd och klimat påverka téets smak. Växten Camellia sinensis odlas normalt på högre höjder. Vad gäller téer av högsta kvalitet så bedömer odlaren på skördedagen mängden dagg och dimma, sol eller moln och även vindhastighet, eftersom dessa faktorer påverkar den slutliga smaken av téet. Smaken påverkas också av tiden på dagen då tebladen plockas.

Te från små teodlingar som bearbetar téet för hand på traditionellt sätt är alltid dyrare, eftersom deras te vanligtvis växer på högre höjder och är svårare att skörda. Dessa téer har alltid högre kvalitet. Stora kommersiella, eller statligt ägda odlingar, skördar en stor mängd te genom att använda maskiner. Det téet är billigare och av lägre kvalitet, eftersom det växer på lägre höjder och är lättare att skörda.

Så var köper du de bästa téerna? De flesta konventionella livsmedelsbutikerna har vanligtvis de populära, kommersiella téerna, medan butiker specialiserade på te eller ekologiska butiker ofta har anställda som har mycket kunskaper om te. Det är förmodligen där du hittar ditt bästa te.

Teplockare i utkanten av Hangzhou i Zhejiangprovinsen. Foto: China Photos/Getty Images

4. Hälsofördelar av olika sorters te

Varje tesort gagnar kroppen på olika sätt så du bör tänka på funktionen såväl som smaken när du väljer dina teblad.

Vitt te

Vitt te är det minst förädlade, och som téet med den högsta antioxidantnivån är det känt för sina cancerförebyggande egenskaper. Vitt te har också funktionen av att kyla kroppen.

Grönt te

Grönt te hjälper också till att kyla kroppen och är en naturlig avgiftare. Det innehåller aminosyran teanin som är känd för att stödja koncentrationsförmågan och förbättra minnet.

Oolong

Oolong hjälper till att sänka blodtrycket, hjälper till med viktminskning och förbättrar matsmältningen.

Svart te

Svart te hjälper till att värma kroppen. Det hjälper matsmältningen och har en del antioxidanter, men färre än vitt te då det svarta téet har bearbetats mer.

Pu’er

Pu’er sänker kolesterolhalten, och genom att dricka det direkt efter maten hjälper det matsmältnignen då det hjälper till att bryta ner fettet i maten.

5. Årstiderna

Inte många känner till att det enligt traditionen i Kina dracks olika sorters téer beroende på vilken årstid det var. Nedan redovisas när man kan få maximal nytta av téer för varje årstid.

Vår: Passa på att njuta av alla nya, fräscha téer som precis har skördats under tidig vår.

Sommar: Bästa tiden för vitt och grönt te eftersom de bidrar till att kyla ner kroppen och hjälper till med att upprätthålla qi-balansen i kroppen under den varma årstiden.

Höst: Oolong- och svarta téer är bäst när temperaturen svalnar då dessa hjälpa till att värma kroppen. Svart te med lite av örten astragalus (vedelsläktet) kan lindra besvär med lungorna under den kalla årstiden.

Vinter: Svart te är bra på att värma kroppen på vintern. Om man lägger till en bit kanelstång och några gojibär kommer det att hjälpa cirkulationen av blod och qi. Läggs en liten sockerbit till hjälper det att lena halsen och skydda mot hosta.

Benjamin Chasteen är certifierad teexpert och delar gärna med sig av sina kunskaper vid olika tillfällen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025