Det ska bli svårare att hitta rum i Aten och dyrare att turista på populära grekiska öar som Mykonos och Santorini. Greklands regering har lanserat ett åtgärdspaket för att bromsa det massiva flödet av turister efter pandemiåren.
Grekland slog rekord i antal utländska turister i fjol. Landet, med sina dryga 10 miljoner invånare, fick sammantaget 36,1 miljoner besökare under 2023.
I år har massturismen till Grekland fortsatt öka, upp med 16 procent till 11,6 miljoner bara under första halvåret 2024, enligt Greklands centralbank.
Högre avgift på Mykonos
Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis har i helgen presenterat en serie åtgärder för att bromsa utvecklingen.
Kryssningsturismen ska hämmas med en ny avgift, som alla passagerare måste betala när de lägger till i en grekisk hamn. Avgiften kommer att vara högre på ön Mykonos och ögruppen Santorini.
Turister som letar efter tillfälligt boende i centrala Aten är också för många, enligt Mitsotakis. Det stora antalet lägenheter som hyrs ut till turister har skapat bostadsbrist i den grekiska huvudstaden.
För att stävja detta kommer Greklands regering nu att förbjuda nya korta uthyrningkontrakt i minst ett år i tre stadsdelar i centrala Aten. Och fastighetsägare som går från korttidsuthyrning till längre hyreskontrakt kommer samtidigt slippa att betala hyresskatt till staten under tre års tid.
Snabb ökning av turistlägenheter
Utbudet av vad som kallas turistlägenheter har ökat med 28 procent per år i genomsnitt under åren 2019–2023 medan antalet som hyr ut med korttidskontrakt har fördubblats under perioden. Antalet hotellrum har samtidigt bara ökat med 3,5 procent, enligt en rapport från konsultbyrån Grant Thornton.
Förutom åtgärderna för att bromsa massturismen presenterade Mitsotakis även andra förslag i helgen, däribland ett program på 2 miljarder euro för att pressa räntor på bolån, sänkta sociala avgifter, höjda pensioner och minimilöner.
– Våra satsningar 2025 är väl balanserade, säger Mitsotakis.