Arbetslöshet, social trygghet, våld och alkohol är några frågor som folk tänkte på när Epoch Times reportrar från Stockholm till Rio frågade: ”Vad är för närvarande det största samhällsproblemet i ditt land?”
-
Saba Zarrani, Informationskonsult, Stockholm, Sverige
– Allt som har med omsorg att göra, äldreomsorg, barnomsorg, sjukvård. Det fungerar inte bra. De äldre klagar på att de inte blir bra omhändertagna. När jag jobbade på dagis var vi tre anställda på 30 barn. Det är för få för så många barn. Vården funkar inte. När man kommer till akuten kan man bli sittande i minst sex timmar, man hinner dö innan nån tar hand om en! (skrattar)
-
Jason King, 28, medicinassistent, Vancouver, Kanada (The Epoch Times)
-Det är väldigt lite pengar som går till psykvården och till att ta hand om våra mentalpatienter. Vi ser många sådana patienter nere på stan [i Vancouver] —De står inför flera barriärer och det finns många saker som hindrar dem. Pengarna finns inte för dem utan går till annat.
-
Volker Hofmann, 64, konsthistoriker, Hamburg, Tyskland (Foto: Epoch Times)
– Arbetslösheten. Det finns för lite jobb, och jag tror att det kommer att öka. Även bland de unga är arbetslösheten hög. Det finns 10.000 unga arbetslösa och många är andra eller tredje generationens invandrare som inte anpassats sig så bra i samhället.
-
Gianni Gianpiero, 45, egenföretagare, Arezzo, Italien. (Foto: Epoch Times)
Självklart, nu i Italien talas det om jobb. Det ämnet påverkar hela samhället, särskilt egenföretagare. Bland dem finns det skillnader, de befinner sig i en ganska osäker position, de får inget statligt skydd. Varför är det så? Normalt har vi ett socialt statligt system för att skydda arbetare som förlorat sina arbeten, och de får ekonomisk kompensation. Staten anser nu att folk som förlorat sitt jobb är ett massivt problem, men de i utsatta positioner uppmärksammas inte och får ingen kompensation. Särskilt här är detta ett påtagligt fenomen i små och mellanstora företag.
-
Michael Ozaki, 55, Professionell fotograf, Singapore (Foto: Epoch Times)
– Jag förstår inte varför våra myndigheter väljer att lägga sig i vilken klädsel getai-sångare ska ha och att de gjort en så stor sak av detta. Det är rimligt att man håller kontroll på ljudnivåerna under uppträdanden nattetid, men det är fånigt att påstå att sångarna klär sig olämpligt. Åskådarna är till största delen vuxna och de tycker inte det är något olämpligt med deras kläder.
Man kan se fotomodeller i genomskinliga kläder och folk går på fest i minimala badkläder, så jag förstår inte varför man ser det som ett sånt samhällsproblem med Getaisångarnas kläder.
*Red anm:Getaisångare är traditionella sångare som underhåller på festivaler.
-
Telma Vasconcelos, 56, universitetsprofessor och psykolog, Rio De Janeiro. (Epoch Times)
– Våld. Det har många konsekvenser och det krävs strukturella förändringar i samhället. Staten har vidtagit fragmenterade och lösryckta åtgärder, vare sig man byggt mer skolor eller mer fängelser. Det pratas vitt och brett inom politiken, men våldet ökar! För att lösa det här problemet, enligt mig, skulle det krävas politiska, sociala och ekonomiska förändringar. Nya direktiv från staten, baserade på systemförändringar. Regeringen måste ta det mer på allvar och angripa det utifrån bestående värden och ideologier, en samlad aktion från staten som helhet, oberoende av enskilda politiska partier.
-
Amir Zaman, 39, Affärsman, Islamabad, Pakistan.(The Epoch Times)
-Enligt TV-nyheterna är det största samhällsproblemet i Pakistan nuförtiden bristen på grundläggande saker som mjöl, socker och elektricitet. Det här landet lider också svårt av korruption. Det verkar som om de rika blir rikare genom att använda sitt inflytande, och medelklassen, de som utför arbetet och säljer lokala produkter, blir fattigare. Pakistanska affärsmän kan inte konkurrera med de låga priserna på varor från andra länder.
-
Marilyn Baird, biträdande professor och fakultetschef på universitet, Melbourne, Australien (Epoch Times)
– Jag anser att alkohol är ett problem i Melbourne i nuläget. Jag vill inte låta högervriden eller skenhelig, jag tycker bara att man borde bättre reglera hur folk dricker på kvällstid. Man borde utbilda ungdomarna om konsekvenserna också, men jag vet inte hur, för när man väl druckit en viss mängd alkohol så är man ändå inte rationell längre. Det mest oroande fenomenet för tillfället är unga män som drar omkring i gäng. Vi har haft några förskräckliga incidenter i Melbourne, och jag tror att det verkligen kommer vara skadligt om man inte tar itu med det.
-
Hu Mingkai, 32, biträdande chef, Taipei, Taiwan (The Epoch Times)
– För tillfället är det relationen mellan Kina och Taiwan. Jag är i fastighetsbranschen och enligt min uppfattning har det en tämligen betydande inverkan på vår ekonomi.
Översatt och till viss del nerkortad version: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/22226/