Polisen ska kunna avlyssna barn under 15 år – även utan konkret brottsmisstanke, anser Tidöpartierna.
– Det är långtgående förslag. Men det motiveras av samhällsutvecklingen, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
I dag får polisen inte alls använda hemliga tvångsmedel mot barn under 15 år. Detta anses ha blivit ett problem när gängen riktat in sig på att rekrytera barn som utförare av grova brott, som mord och sprängningar.
Nu föreslår regeringen att barn som inte är straffmyndiga ska kunna avlyssnas, både när de utreds för brott, men också i förebyggande syfte – det vill säga utan konkret brottsmisstanke.
Regeringen går därmed längre än vad deras egen utredare föreslog i höstas.
– Det handlar om att förhindra brott, men också om att nå dem som ligger bakom och styr via barnens mobiltelefoner, säger Gunnar Strömmer.
Går på polisens linje
Tvångsmedlen ska kunna användas för att förhindra att barn deltar i den allvarligaste brottsligheten, som terroristbrott och grova brott i den gängkriminella miljön.
När det gäller avlyssning utan brottsmisstanke tyckte utredaren att det bara skulle få användas av Säpo. Men regeringen och SD anser att det är "helt nödvändigt" att också polisen får avlyssna barn när det kommer till typiska gängbrott som mord, grov allmänfarlig ödeläggelse och grova vapenbrott.
Även när det gäller att avlyssna barn som utreds för brott går regeringen längre. Utredaren ansåg att det bara skulle få ske vid de allvarligaste brotten, med minimistraff på fyra års fängelse.
Till det lägger regeringen en egen lista på ytterligare brott där barn ska få avlyssnas, som grovt narkotikabrott och grov utpressning. Detta är något som polisen önskat.
Eventuella risker med lagförslaget måste vägas mot att brottsligheten krupit ner i åldrarna, anser Gunnar Strömmer.
– Vi gör det därför att det finns väldigt stora risker med att låta verkligheten rulla på som hittills, säger han.
Barn även offer
Hur vanligt är det att barn under 15 år är utförare när det gäller till exempel grov utpressning, är de inte snarare oftast brottsoffer?
– Vi vet att barn både kan vara brottsoffer och förövare. Men för oss har det varit viktigt, när vi tar ett sånt här stort principiellt steg, att det också träffar verkligheten så som den ser ut, säger Strömmer.
Förra året misstänktes 120 barn under 15 år i mordutredningar, enligt polisen.
Det är samtidigt resurskrävande att använda hemliga tvångsmedel, och hur ofta det kommer att riktas mot barn är oklart.
Lagändringarna skyndas på av regeringen och ska träda i kraft redan den 1 oktober. De ska gälla i fem år och därefter utvärderas.