En fiberkabel i Östersjön har skadats, rapporterar lettiska LSM. Kabeln tillhör det lettiska radio- och tv-bolaget LVRTC. Händelsen utreds som misstänkt grovt sabotage, enligt svenska Åklagarmyndigheten.
Efter beslut från åklagare har ett fartyg tagits i beslag. Det misstänks ha genomfört sabotaget.
Förundersökningen sköts av Säkerhetspolisen, då ett eventuellt brott skulle kunna vara riktat mot svenska intressen, uppger Säpo i ett pressmeddelande.
"Ett flertal myndigheter, däribland Polisens nationella operativa avdelning, Kustbevakningen och Försvarsmakten är involverade i utredningen. Jag kan konstatera att svenska myndigheter nu arbetar intensivt och gemensamt för att utreda den här händelsen", säger Mats Ljungqvist, senior åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, enligt ett pressmeddelande.
Statsminister Ulf Kristersson skriver på X att han under söndagen stått i nära kontakt med Lettlands premiärminister Evika Silina.
"Det finns information om att minst en datakabel mellan Sverige och Lettland har skadats i Östersjön. Kabeln ägs av en lettisk verksamhet", skriver han.
Nära samarbete
"Sverige samarbetar nära med Lettland och Nato. Sverige kommer att bidra med viktiga förmågor till den pågående insatsen att undersöka den misstänkta incidenten", fortsätter Kristersson.
Kabeln går mellan norra Gotland och Ventspils i Lettland. Skadan finns i Sveriges ekonomiska zon, uppger den lettiska marinen.
Skadan uppges ha skett tidigt på söndagsmorgonen, och Lettlands premiärminister kallade berörda myndigheter och departement till ett möte. Skadan har dock ingen påverkan för konsumenter i Lettland.
– I nuläget finns anledning att tro att kabeln är påtagligt skadad och att den orsakats av extern påverkan, säger Vineta Sprugaine på LVRTC.
Nato koordinerar
Jimmie Adamsson, marinens presschef, säger dock att det är för tidigt i utredningen för att säga vad som har hänt.
– Det är väldigt tidigt, det kan ju vara en naturlig orsak till det här, säger han till TT.
På frågan om det finns ett eventuellt misstänkt fartyg säger han:
– Vi är inte där ännu. Det är Nato som koordinerar den här insatsen centralt. Man håller att titta på det här, men just nu är det för tidigt i utredningen.
Nato uppger att Natofartyg och flyg "jobbar tillsammans med nationella resurser från Östersjöländerna för att undersöka och vid behov vidta åtgärder".
Skadans art okänd
"Den förstärkta närvaron i Östersjön möjliggör en snabb och koordinerad insats om det skulle krävas”, meddelar försvarsalliansen via Jimmie Adamsson.
Sprugaine på LVRTC tillägger att med tanke på att kabeln ligger på över 50 meters djup kommer skadans art att kunna avgöras först när reparationsarbetet inleds. Man hoppas på att så snart som möjligt kunna tillkännage när man ska kunna börja undersöka och reparera kabeln.
Den svenska kustbevakningen har enligt LSM ombetts att delta i utredningen av händelsen.
Tidigare i januari startade Natoinsatsen "Baltic sentry" i Östersjön. Utökningen av Natos militära närvaro är ett svar på den senaste tidens händelser där undervattenskablar har skadats.