Falun Gong-utövare från hela landet kom till Kungsträdgården i Stockholm i fredags för att fira Falun Dafa-dagen. Det varvades mellan berättelser och tal, visningar av övningar, såväl som trumspel från en grupp med kinesiska midjetrummor.
I Kungsträdgården fanns även en utställning om Falun Gong (också kallad Falun Dafa), och den ännu pågående förföljelsen i Kina. En utställning som lockade många, både svenskar och turister. Vid ett bord kunde man vika sina egna lotusblommor, vid ett annat skriva på en stödpetition, få information eller bara prata lite, till ett glas saft och hembakad kinesisk kaka.
Firandet av Falun Dafa–dagen den 13 maj är världsomfattande då det finns utövare i över 100 länder. Den sammanfaller med 13 maj, 1992 då Falun Gong introducerades i Kina. Det var då grundaren av metoden Li Hongzhi började lära ut den offentligt i Kina, berättar Dan Alfjorden, vice ordförande för Svenska föreningen för Falun Dafa.
– Sedan dess firar vi den här dagen runt om i världen. Till Sverige kom Falun Gong 1995 och har sedan dess spridit sig i Sverige och finns på mellan 30 och 40 platser idag, sade Dan Alfjorden.
Werner Kleinert, som rest från Arvika till Stockholm, intog scenen och berättade sin historia:
– 1998 ringde min bror från Schweiz. Han sade så här: ”Nu har jag hittat det vi har sökt efter hela vårt liv.” Dessförinnan hade han och jag varit överallt, rest till Indien och provat yoga, meditation och annat, berättade Kleinert, som senare gick en Falun Gong-kurs.
– För mig betyder kultivering utveckling, att jag hela tiden utvecklas framåt. Det jag tänker idag, tänkte jag inte igår. Jag har fått en metod som med raketfart för mig framåt. När jag läser och studerar (syftar på böckerna inom Falun Gong) och gör övningarna är det enormt. Det är kultivering att ständigt förbättrats, jag slipas hela tiden, sade Werner Kleinert.
Falun Dafa-utövare uppger ofta att de utvecklas väldigt mycket genom att leva efter principerna; sanning, godhet, och tålamod, samt genom av att utöva Falun Dafas qigong-övningar och meditation. Många har rapporterat på Falun Gongs webbsida Clearwisdom att de upplevt mindre stress, att de fått färre konflikter, en bättre karaktär och en djupare förståelse av meningen med livet.
-
Tingting Jin från Göteborg i förgrunden visar en av Falun Gongs sammanlagt fem lugna övningar.
(Foto: Emil Almberg/Epoch Times)
-
Här spelar kinesiska och västerländska Falun Gong-utövare på traditionella kinesiska midjetrummor.
(Foto: Veronica Örfelth, Epoch Times)
-
Det gäller att hålla koncentrationen.
(Foto: Emil Almberg/Epoch Times)
-
Munder Abbas åkte med två av sina jämnåriga kompisar, även de utövare av Falun Gong, från Borås till Stockholm för att deltaga i årets firande av Falun Dafa-dagen. I bakgrunden sitter Birgitta Karlsson från Gävle och hjälper till att lära ut hur man gör origami-blommor.
(Foto: Veronica Örfelth, Epoch Times)
-
Werner Kleinert från Arvika och Mimmi Svensson (moderator) håller kontakt med åhörarna.
(Foto: Veronica Örfelth, Epoch Times)
-
Vid ett av borden kunde barn och vuxna lära sig vika egna Lotus-blommor att ta med sig hem.
(Foto: Veronica Örfelth, Epoch Times)
-
Christian Starkenius från Stockholm fick svar på sina frågor om Falun Gong av utövarna Werner Kleinert och Linda Wiklund från Umeå (dock ej med på bild).
(Foto: Veronica Örfelth, Epoch Times)
Ting Lu är en ung kvinna av kinesisk härkomst som tidigare bodde i Tyskland. En kollega som utövade Falun Dafa lärde henne övningarna, han gav henne också huvudboken Zhuan Falun, skriven av grundaren Li Hongzhi.
Ting berättade att Dafa ha gett henne bättre hälsa och harmoni i livet.
– Nu har jag inga problem med magen och sover bättre och jag är lyckligare, och vardagslivet och familjelivet har blivit mer harmoniskt. Det var principerna sanning, godhet och tålamod som var det mest intressanta, för jag hade inte förstått vad som var meningen med livet innan, eller varför man var tvungen att kämpa och konkurrera med andra. Men här fanns det jag egentligen sökt under alla år, sade hon.
Munder Abbas från Borås, berättade om hur han hade hört talas om Falun Dafas principer och blev intresserad att läsa boken Zhuan Falun.
– När jag började läsa boken, det var under OS i Peking, då tänkte jag att OS inte skulle ha tilldelats Kina. Jag hade hört talas om hur man utförde [ofrivilliga] organskörder på Falun Gong-utövare och att deras principer var, sanning, godhet och tålamod, så därför ville jag läsa boken, berättade Munder Abbas.
– Zhuan Falun var skriven på ett helt annat sätt än alla andra böcker jag läst, vilket var positivt för mig. Jag hade en helt annan mentalitet när jag läste den, och jag märkte att det fanns saker som var väldigt gott men som jag inte lagt märke till tidigare, sade Abbas.
Bakgrund om Falun Gong i Kina
Efter introduktionen 1992 i Kina blev Falun Gong snart mycket populär bland folket där. Metoden hedrades både av lokala och centrala statliga kontor för dess goda effekter. År 1996 blev den huvudsakliga boken inom Falun Gong, Zhuan Falun, en storsäljare i Kina.
I februari 1999 rapporterade statliga källor i Kina att mellan 70 och 100 miljoner människor utövade Falun Gong.
Den 20 juli 1999 beordrade den dåvarande högste ledaren för det kinesiska kommunistpartiet (KKP), Jiang Zemin, en ”utrotning” av Falun Gong.
Falun Dafa Informationscenter har rapporterat om att hundratusentals sedan 1999 kvarhållits i fängelser, hjärntvättcentra, psykiatriska kliniker, och i arbetsläger. Informationscentret uppskattar att tiotusentals har dött till följd av tortyr och misshandel.
Ytterligare tiotusentals utövare tros ha dött på grund av påtvingad organskörd. I sin bok ”Bloody Harvest” rapporterar David Kilgour och David Matas att det enligt officiella siffror transplanterades 41 500 organ mellan 2000 och 2006, för vilka KKP inte kan ange en källa.
Enligt Falun Dafa Informationscenter fortsätter mellan 20 och 40 miljoner människor i Kina att utöva metoden. De har också uppbådat en aldrig tidigare skådad kampanj mot förföljelsen med fredliga metoder. En kinesisk människorättsadvokat, Guo Guoting, som lever i exil sade nyligen till Epoch Times:
– Detta är inte ett snabbt övergående motstånd. Det har varit en pågående process, en utomordentligt seg process för att skydda deras rätt till sin tro, en uppvisning av envishet och mod, sade Guo Guoting.