Försvarsmaktens stöd till det civila samhället, och dess befogenheter att ingripa, regleras bland annat i förordningen om Försvarsmaktens stöd till civil verksamhet.
Statliga myndigheter, kommuner, regioner och enskilda kan begära stöd enligt denna förordning, och det finns inga principiella begränsningar gällande vilket stöd som får begäras. Försvarsmakten avgör om stödet kan ges.
Exempel på stöd är brobyggen, övervakning av avspärrningar, mark- och lokalupplåtelser, transporter, trafikdirigering och röjning av explosiva ämnen. Polisen är en av aktörerna som kan begära stöd. Däremot är utrymmet begränsat för stöd gällande bevakning, patrullering eller fysiskt skydd av personer eller egendom.
En viktig begränsning är att Försvarsmaktens personal inte får användas i situationer där det finns risk för att de kan behöva bruka våld eller tvång mot enskilda. Detta härstammar från händelserna i Ådalen år 1931. Det enda undantaget från principen finns i lagen om Försvarsmaktens stöd till polisen vid terrorismbekämpning.
Källa: Försvarsdepartementet