Plattformar som Instagram, Tiktok och Youtube behöver skärpa sig och erbjuda en tryggare plats för barn och unga, anser EU. Nya riktlinjer är på gång och nu vill EU veta om förslagen för att skydda de unga är bra nog.
Konton som ingen utomstående kan kontakta och en garanti att barn inte utsätts för "pornografi eller annat åldersolämpligt innehåll", det är två av de nya riktlinjerna när EU försöker stärka upp skyddet för unga online.
Det är under EU:s lag DSA (digital services act) som riktlinjerna håller på att bankas fram. DSA är verktyget som EU använt för att på bred front få techjättar som Tiktok, Google och Meta att bättra sig när det exempelvis kommer till innehåll på deras plattformar som kan vara skadligt för barn och unga. DSA har även använts för att mer övergripande få storbolagen att sköta sig inom områden som annonsering och desinformation.
Deadline
Nu vill EU ha hjälp med att få till nya riktlinjer för att tydligare skydda barn och unga online. På sin sajt efterfrågar EU-kommissionen återkoppling från "alla intressenter inklusive barn, föräldrar, nationella myndigheter, onlineplattformar och experter".
Senast den 10 juni ska den som vill inkomma med synpunkter. Riktlinjerna är sedan planerade att publiceras under sommaren.
I utkastet till riktlinjerna påpekar EU-kommissionen att olika plattformar behöver bedömas utifrån olika risknivåer, så att inte barns rätt att komma till tal inskränks.
Plattformar ska även undvika att bygga sina tjänster så att barn kan "fastna i en grop av skadligt innehåll".
Makt över appar
Barn och ungas användning av sociala medier har varit en infekterad debatt i flera år. Folkhälsomyndigheten (FHM) och regeringen gick så sent som i vintras ut med råd för att få ner skärmtiden hos minderåriga.
– Barnen och familjerna ska ha makt över apparna och inte tvärtom, sade FHM:s utredare när råden presenterades.