EU-kommissionen ska granska om Israels agerande i Gaza bryter mot villkoren i EU:s samarbetsavtal med Israel. Men nya sanktioner mot israeliska ministrar eller bosättare finns ännu ingen enighet för.
En utvärdering av det så kallade associationsavtalet ska göras, berättar utrikeschefen Kaja Kallas på presskonferensen efter EU-ländernas utrikesministermöte i Bryssel på tisdagen.
Flera länder, med Nederländerna i spetsen, har krävt en granskning för att reda ut om Israel lever upp till de skrivningar om mänskliga rättigheter som finns i avtalet, som hanterar handel och samarbete mellan EU och Israel.
– Det fanns en enorm majoritet för det här. Det säger att medlemsländerna ser att situationen i Gaza är ohållbar, konstaterar Kallas.
Israel avvisar i sin tur beskedet om utvärderingen och uppmanar EU att utöva påtryckningar mot terrorstämplade Hamas.
"Vi avvisar helt den riktning som tas i uttalandet, vilken återspeglar en total missuppfattning av den komplexa verklighet Israel står inför", skriver israeliska utrikesdepartementets talesperson Oren Marmorstein på X.
Sverige tillhör de länder som vill se en utvärdering och har också sagt sig vilja arbeta för införandet av sanktioner mot israeliska ministrar, som en markering mot landets bosättningspolitik.
Men om det kunde EU-länderna inte enas.
– Sanktionerna mot bosättare är förberedda och vi hade diskussioner om det, men olyckligtvis blockerades det av en medlemsstat, berättar Kallas – utan att nämna vilket land som var emot.
Tidigare har sanktioner hindrats av framför allt Tjeckien och Ungern.