En av Sveriges främsta 1700-talsanläggningar finns på Gunnebo Slott och trädgårdar. I den rekonstruerade köksträdgården växer och frodas återigen den tidens nyttoväxter.
Långbent, iklädd blåkläder och med halmhatt på huvudet kommer Gunnebo Slotts chefsträdgårdsmästare till nyttoträdgården. Han heter Joakim Seiler och har precis varit i den Engelska trädgården och slagit gräset med lie.
Trädgårdsterapin vid Gunnebo slott fick kungligt besök
”Joakim är besjälad av hantverket och det är under hans ledning som de gamla köksträdgårdarna återuppstått, där historiskt rätta sorter från 1700-talet har tagits fram och nu finns i odling på Gunnebo.” Så löd motiveringen 2009, när Joakim Seilers fick ett stipendium av Sven A Hermelins Minnesfond.
När byggnader och trädgårdar ritades på 1700-taket sparades alla ritningar. Det var denna skatt som gjorde det möjligt för Seilers att renovera och rekonstruera trädgårdarna på Gunnebo.

Nyttoträdgården inramas på en sida av en stenmur klädd med spaljerade päron. Köksträdgården är indelad i sektioner som avgränsas med en bräda. På brädans utsida löper två metalltrådar med elektricitet; ett snigelstaket som effektivt hindrar en invasion av mördarsniglarna. (Foto: Epoch Times)
Biologiska metoder mot mördarsniglarna
Trädgårdsmästaren och hans folk måste ha arbetat hårt med att få bort mördarsniglarna från köksträdgården. De där slemmiga sakerna som är till stort förtret för alla som har dem i sin trädgård.
Nyttoträdgården är omgiven av snigelstaket med elektricitet som hindrar dem från att komma in, säger Joakim Seiler.
Han medger att de inte lyckats få bort alla sniglar men de arbetar med det kontinuerligt. De vattnar till exempel med snigelnematoder i odlingarna. Här används det biologiska metoder eftersom Gunnebo är kravcertifierat. Den här dagen syns de i alla fall inte, för solen skiner och det är mycket varmt.
Seiler får frågan om namnet på en grupp växter med klockor i vacker blå nyans.
– Det där var en kuggfråga, säger han och förklarar att han imorgon går på föräldraledighet för resten av året, och därför har lämnat över växtvalet för årets odlingar till andra kollegor.

Dagens syssla var att skyffla grusgångarna nere vid de tuktade lövträden vid Gunnebo slotts uppfart.
Samspel mellan byggnader och trädgård
På Gunnebo finns också en stilträdgård, en fransk barockträdgård. Här är växtligheten hårt tuktad. När man kommer till Gunnebo och promenerar upp mot huset finns bland annat två rader med träd vars trädkronor är tuktade till koner. De ser mycket jämna och fina ut.
– Har man väl fått till formerna så finns grundformen som stöd där inne. Sedan kommer det en massa nya skott men man hittar tillbaka till grundformen. Vi har klippt dem i ganska många år och övat oss så vi har fått en formkänsla. Så är det ögat, man går ifrån och tittar. Det viktiga är att inte klippa för mycket utan att man klipper lite, går ifrån och tittar, så tar man lite mer, berättar Joakim Seiler.
Det finns också en engelsk trädgård. Det är en landskapspark i naturromantikens tecken, men likafullt komponerad av människohänder.
– Det stora värdet med Gunnebo är samspelet mellan de olika delarna till en unik helhet. Vi har en fantastisk bebyggelse med vackra byggnader som samspelar med trädgården. Och trädgården samspelar med byggnaderna, men också med landskapet utanför. Så det är samspelt mellan byggnader, trädgårdar och landskapet som ger den stora upplevelsen här på Gunnebo, tycker chefsträdgårdsmästaren Joakim Seiler på Gunnebo Slott.